Bulgarije, Rila

Rila: opwarmen met een sterrenwandeling

26 september 2018

Wakker worden in een ijshol is niet mijn favoriete onderdeel aan deze tocht. Vannacht was het alwéér helder weer en alwéér ijskoud.

Het maakt de wandeling van vanochtend extra indrukwekkend. Omhoog in een kom richting een pas met de zon die langzaam achter de bergen vandaan komt.

Eerst langs een rivier, dan een blokkenveld, een bergmeertje, dan weer een blokkenveld, een bergmeertje, etc.

Dit is één van m’n favoriete terreinen om in te lopen; uitdagend, mooie uitzichten rondom, coulissen… maar geen rare toestanden met diepe afgronden en al-dan-niet-kabels.

Bij start van de tocht loop ik samen op met een groepje wandelaars, maar ik laat ze al snel achter mij. Buiten dat ik ze zo af-en-toe in de verte hoor is het nu weer fijn rustig met alleen het geluid van tikkende wandelstokken en wegrollende stenen.

Eenmaal op de kam is het Rila klooster in de verte zichtbaar.

Daar wachten een hotel en restaurant, maar eerst mag ik meer dan 1300 meter afdalen over een Bulgaars pad:  recht naar beneden en veelal over graspollen.

Dit is een van m’n minst favoriete onderdelen. Mijn knieën worden er niet blij van, de graspollen ontnemen het zicht (er kan van alles onder verborgen liggen waardoor ik mijn enkels kan bezeren), in het mulle zand glij ik snel uit en urenlang maak ik dezelfde beweging.

Laat mij maar 1300 meter omhoog lopen!

Op weg omhoog kom ik alwéér een groep wandelaars tegen, ze hebben best een ambitieus plan en ik vertel wat ik de afgelopen dagen zoal heb gedaan en dat er op de route omhoog maar één waterbron is, handig om te weten want het is warm.

Rila klooster

Eenmaal beneden (pffft) is er een druk programma: inchecken bij het hotel, de vochtige spullen (dat is alles wat in mijn rugtas zit) uithangen op het balkon, de meest vieze kleding uitspoelen en douchen.

Daarna, met beretrek, wacht ik oneindig lang tot de ober van het restaurant mij niet meer negeert. Hij heeft het nogal druk, werkt alleen en er zijn veel en grote groepen toeristen aanwezig. Ik begrijp het. ….maar ohhhh wat heb ik een trek. Met het vooruitzicht op dit restaurant heb ik urenlang gelopen op een licht ontbijt, een zakje noten en een reep(je).

Een uur later staat mijn tafel vol eten en drankjes. Shopska salade, lam, aardappels, ayran, rode wijn en meer. Yumyum!

Met rode wangen en gevulde maag bezoek ik het Rila klooster.

Het is nog even indrukwekkend als een paar jaar geleden.

De route: van Malyovitsa naar het Rila klooster

List   

Information
Click following button or element on the map to see information about it.
Lf Hiker | E.Pointal contributor

Rila dag 5 naar het klooster (2)   

Profile

50 100 150 200 5 10 15 Distance (km) Elevation (m)
No data elevation
Name: No data
Distance: No data
Minimum elevation: No data
Maximum elevation: No data
Elevation gain: No data
Elevation loss: No data
Duration: No data

Description

GPS RIla Monastery

Heb je iets aan deze informatie? Lees je mijn blog met plezier?
Wandelen en bloggen maakt dorstig!

Dit blog is geschreven op een slimme telefoon tijdens een bergtocht: er kunnen fouten in staan. De internetverbinding is op goed geluk.

You Might Also Like

  • Erna van Garderen 28 september 2018 at 15:56

    Wat prachtig. Wat genieten. En de roze foto is idd nieuw zie ik nu. 😊😊. En vannacht lekker warm en droog.
    Knuf