Bulgarije, Rila

Rila: van Makedonia naar Bansko

28 september 2018

Volgens Petr gaat de bus vanuit Dobarsko ieder uur, op het halve uur  Gisteravond heb ik uitgebreid met hem ‘gesproken’. Met behulp van pen en papier en woorden raden kwamen we best ver.

Het zomerseizoen loopt hier t/m augustus, nu is het rustig en in de winter kun je hier skiën, wat hij graag doet en vroeger klom hij, maar met 57 jaar is hij daar te oud voor.

Het schijnt 5 uur lopen naar het dorp te zijn, maar snelle lopers doen het in 3.5 uur. Ik betaal de rekening: alléén voor de overnachting en niet voor de soep en wijn – dat mag niet. Ik vertel nog een keer wat een mooie hut Makedonia is, want dat is voor Bulgaarse begrippen écht zo.

Dan verlaat ik de berige pas en loop naar beneden, naar het dorp.

Het bergpad verandert in een karrespoor en er zijn houtzaaggeluiden te horen. Daarna volgen de eerste boerderijen en dan ben ik in het dorp.

Dobarsko

In het centrum, bij de winkel, kerk en fontein, is het een komen en gaan van luxe mini-busjes. Als ik het mij goed herinner is hier een interessante kerk. Of was het een klooster?

Helaas om 12.30 uur geen bus, zoals Petr had beloofd. Er zit niets anders op dan wachten.

Als ik een half uur later wat snacks in het winkeltje koop en naar de bus informeer, word ik naar buiten gestuurd ‘vul hier iets met momenti in’ – de bus komt er zo aan!

Bus is goed herkenbaar: het is een oeroude, roestige bak en zeker géén glimmende toeristenbus en natuurlijk reizen er alleen localo’s mee.

In het volgende stadje, Razlog, volgt er een overstap  – met behulp van wat scholieren stap ik de juiste bus en later, terwijl ik uitgebreid lunch op een zonnig terras, regel ik een fijne kamer in een klein hotel in het oude centrum van ski-paradijs Bansko.

Langleve Internet en de niet-zo-domme-telefoon!

De route: van Makedonia naar Bansko

List   

Information
Click following button or element on the map to see information about it.
Lf Hiker | E.Pointal contributor

Rila dag 7 van Makedonia naar Dobarsko   

Profile

50 100 150 200 5 10 15 Distance (km) Elevation (m)
No data elevation
Name: No data
Distance: No data
Minimum elevation: No data
Maximum elevation: No data
Elevation gain: No data
Elevation loss: No data
Duration: No data

Description

GPS Makedonia naar Dobarsko

Heb je iets aan deze informatie? Lees je mijn blog met plezier?
Wandelen en bloggen maakt dorstig!

Dit blog is geschreven op een slimme telefoon tijdens een bergtocht: er kunnen fouten in staan. De internetverbinding is op goed geluk.

You Might Also Like

  • roosl 28 september 2018 at 18:47

    goed voor elkaar Claar!

    • Claire 30 september 2018 at 08:12

      Huhuh – ’t komt altijd goed hè? 🙂