Slovenië, Via Dinarica

Rondom Snežnik

9 juni 2016
Koča Draga Karolina Sneznik Via Dinarica

Dag 5: Mašun- In de buurt van Ladzno Polje

Afstand: 23 kilometer

Ik hoor iets rennen. Het klinkt niet zoals een rennend hert klinkt,  maar zwaar als een tank.

Dan zie ik wat ik hoor; het is bruin en wollig, heeft een kleine, lichte staart en de poten staan laag bij de grond. Het beweegt als een hond en niet als een zwijn. En het rent hard, héél erg hard bij mijn vandaan.

Wha een beer! Ik heb een beer gezien! Whoehoe! Tralalala. Dit is écht héél erg bijzonder. Yeah! Een beer!

De rest van de ochtend voelt het alsof ik op wolken loop. Éindelijk iets anders dan ín de wolken lopen.

Sneznik Via Dinarica E6

Snežnik

Als ik de Mali (kleine) Snežnik omhoog loop hoor ik iets sissen. Snel ren ik terug naar waar ik vandaan kom. Een slang(etje)!

image

Ik wacht.
Geen beweging, wel gesis.
Ik tik met mijn wandelstok.
Geen beweging, wel gesis.
Ik maak wat foto’s.
Geen beweging. Stil.
Ik gooi wat stenen.
Geen beweging. Stil.

Omdat ik vandaag nog verder wil wandelen wurm ik mij dan maar langs (en in) wat bosjes aan de andere van het wandelpad. Brrrrrr.

Bovenop de Mali Snežnik hoor en zie ik een man fluiten. Hij staat een stuk verderop op een rotsblok. Later, op weg naar de hut op de top van de Snežnik komt hij mij voorbij rennen en bij de hut raken we in gesprek. Iztok is een vaste gast hier en hij wil meteen een foto van mij (en voor mij maken). In al mijn enthousiasme vertel ik over de beer die ik heb gezien. Eigenlijk roep ik het hem toe. Ik kan het niet laten. Hij zegt dat het inderdaad heel erg bijzonder is, hij is in alle jaren dat hij hier komt nog maar één keer een beer tegengekomen.image

Koča Draga Karolina

In de hut worden drankjes en eten geserveerd. Omdat ik in Slovenië ben en een beer heb gezien bestel ik een beer. Hup, een halve liter. Tralalala.

Via Iztok wordt ik uitgenodigd om met het personeel (Katia en de naam van de andere dame ben ik tot mijn schaamte vergeten) mee te eten. Daar zeg ik natuurlijk geen ‘nee’ tegen. Pasta met vlees en kool met veel knoflook en oregano. Superlekker en boordevol calorieën! Over anderhalve uur koffie met een toetje – en dat is niet optioneel.

Iztok houdt van de Snežnik, hij schrijft erover op een Sloveense website (check hier het blog dat hij over onze ontmoeting heeft geschreven) en doet nog steeds nieuwe ontdekkingen. Er is een jaar dat hij 16 keer op de berg is geweest. Met mooi weer is heel Slovenië vanaf hier te zien. Vanochtend is hij vroeg opgestaan om de zonsopgang te zien. Hij zegt dat de berg nooit hetzelfde is. Als ik zin heb kunnen we na het toetje samen naar beneden lopen, hij kent een mooie route.
Sneznik Via Dinarica Flowers

Geocache: Reiske(ver) #2

Dat is goed, maar ik heb eerst nog een missie. Ik vertel over Geocachen en de Reiske(ver). Hier op de top ligt een cache en die wil ik vinden om een Reiske(ver) in los te laten. Hij wil graag mee, want dit is nieuw voor hem.

Als we op het juiste coördinaat staan is er niets te zien, maar hij begrijpt het spel beter dan ik en gaat vol overtuiging op zoek. Bosjes worden uitgeplozen en stenen worden omgekeerd…

Yeah! Gevonden! Ik ben blij omdat ik de kever achter kan laten en Iztok omdat hij wéér iets nieuws aan de berg heeft ontdekt. Reiske(ver) TB86F83E is los!

Reiskever Geocache Via Dinarica

Na de koffie met walnoot-deeg-taart (gebakken in de houtoven, met hout en ingrediënten die de laatste paar honderd meter door mensen omhoog gedragen worden) is het tijd voor afscheid. Ik mag van de eigenaresse absoluut niet betalen, krijg een sleutelhanger voor goed geluk mee en moet een huisgestookte perenschnapps voor onderweg drinken. Ik geef de dames dan maar een dikke knuffel als bedankje. Mocht je ooit in de buurt van de Snežnik komen, wandel dan omhoog. Het is geen moeilijke tocht en het eten en drinken zijn de moeite waard!

Na een mooie tocht bergaf, samen met Iztok, nemen we afscheid van elkaar. Hij gaat vanaf hier met de auto terug naar huis.

Tijd om Sloveens te leren

Ik maak tijdens een namiddagwandeling nog wat kilometers, maar als ik een bosweg in wil slaan die route inkort en om een drukke snelweg hen gaat komt er net een auto langsgereden. Ik zwaai naar de bestuurder, maar deze toetert en wijst dat dit niet mag (ofzo, want ik krijg niet de kans iets te vragen). Er staat inderdaad een bord, met een tekst die ik ook nu weer niet begrijp. De grens met Kroatië is een paar kilometer van hier. Zou dat er iets mee te maken hebben?

Ik wandel door naar de volgende afslag, ook hier staat hetzelfde bord. Maar hier staat ook een Landrover met twee mensen erbij. Ook zij zijn toeristen en weten niet wat er op het bord staat. Ze nodigen mij uit om mee te eten. Dat doe ik en ik blijf ook slapen, morgen zie ik wel verder…Bivak Via Dinarica Slovenia

Stage 1 Via Dinarica (White Trail)

Dit is stage 1 van de Via Dinarica. Check deze link voor meer informatie en GPS-tracks.

Bekijk meer foto’s op Instagram.

Lees je mijn blog met plezier? Trakteer mij op een stevige kop koffie, ijskoude soda pop of een gezonde salade.

Dit blog is geschreven op een slimme telefoon en tijdens mijn wandeltocht; er kunnen daarom wat fouten in staan.

You Might Also Like

 • Bea 9 juni 2016 at 13:54

  Wat ontzettend fijn voor je. Een beer!!! Die stond nog op je wensenlijstje. Gefeliciteerd… goed om te weten dat ze voor je op de vlucht slaan. En wat krijg je weer heerlijk eten voorgeschoteld. Fijn hoor! Ik krijg bijna zin om ook te gaan! Haha…

  • Claire 9 juni 2016 at 16:11

   Ja leuk hé, zooo blij 🙂 Ik denk dat het je hier op de Balkan goed zou bevallen, hmm zulk lekker eten en drinken…

 • Liesbeth 9 juni 2016 at 15:40

  Yeahhhh een BEER!!!!
  fijn al die etenstops onderweg

  • Claire 9 juni 2016 at 16:13

   Inderdaad trés Culi-Claire tot nu toe – ik ga straks maar eens langs de pizzaboer – burp

 • Emma leenen 9 juni 2016 at 19:04

  En daar was de bruine beer wat zal je verbaast zijn geweest en zo dicht bij je.
  Het andere beestje dat glibber kruip ding mama Mia hij of zij is best groot en lang moedigggggggggggggg van je hoor CLARA om er toch langs te gaan.
  Wat een belevenis het eethuis op de berg en wat een aardige mensen om taart voor je te maken de sleutel
  Hanger gaat je vast geluk brengen.
  We zijn heel erg benieuwd wat de borden betekenen maar morgen is er weer een dag.

 • Iztok Snoj 11 juni 2016 at 09:29

  Claire is great women, travel with her is great experience. Thank You!
  Iztok Snoj

  • Claire 12 juni 2016 at 13:21

   Thank you Iztok for showing me Snežnik!