Kroatië, Via Dinarica

Rustdag in Karlobag

23 juni 2016

Dag 19: Karlobag

Vandaag blijf ik een dag in het dorp Karlobag. Allereerst vanuit praktische overwegingen; op zondag vertrekt er alleen om 16.00 uur een bus terug naar de trail en dat is te laat voor een wandeltocht waar zo’n zes uur voor staat. De enige taxi-man in het dorp ruikt business en vraagt, ook volgens het meisje van de VVV, de hoofdprijs. Morgen (doordeweeks) gaat er ook een bus om acht uur ’s ochtends. Oh, en ook niet onbelangrijk: tot nu toe heb ik geen echte rustdag genomen.Volgens mij heb ik er wel één verdiend, toch?
image
Karlobag is een minidorp, alles is hier op loopafstand, het is toeristisch maar in tegenstelling tot populaire plekken erg betaalbaar. En… in één van de hotels staat een echte desktop-computer die ik mag gebruiken als ik een drankje bestel. Sinds het bestaan van wifi en smartphones zijn computers en Internetcafés een schaars goed. Op de computer kan ik dingen op mijn blog doen, die niet of lastig op de smart-telefoon gaan.
image

Creatief inkopen doen

Een winkel in een klein Kroatisch dorp is niet ingesteld op de resupply-wensen van een wandelaar. Maar met een boel creativiteit weet ik eten voor de komende 100 kilometer te verzamelen. Bij de ene miniwinkel vind ik allerlei mueslirepen, een stuk harde kaas en wat droge worst, bij de andere spaghetteria-maaltijden, bij het tankstation koop ik batterijen voor Spot en de GPS, bij de bakker mierzoete en supervette broodjes die door de suiker en/of het vet langer eetbaar blijven, snoep, chips en instantkoffie is overal te koop. Het is allemaal niet bepaald schijf van vijf, maar ik moet het er maar mee doen.

Een nieuw gastankje om op te koken heb ik niet kunnen vinden, hopelijk red ik het met wat er in de gebruikte zit. In de hutten staan meestal ook houtkachels waar op gekookt kan worden, maar de kachel heet stoken met vochtig hout kost veel tijd, dus ik gebruik liever mijn gasbrander.

‘Lekker’ is niet altijd een keuze

Ontrail ontbijt ik met havermout. Hier in Kroatië is zo weinig keuze dat ik wel moet. Er zijn handige kant-en-klare zakjes in allerlei smaken te koop. Nee, het lukt mij niet om havermout te warm eten (ik stel mij niet aan, het kost mij écht moeite om het te eten en om het binnen te houden), maar ik drink het uit een waterflesje als koude ontbijtshake. Voor het praktische shake ik er een zakje instantkoffie erdoorheen, yumyum.
image

Bij-eten

Inmiddels begin ik gewicht te verliezen, om dit tegen te gaan probeer ik tijdens dagen zoals deze flink en vooral lekker bij te eten. Vanmiddag, mede mogelijk gemaakt door ko-fi :-), daarom een uitgebreide lunch met salade, gegrilde groenten en calamaris een glas wijn aan zee.
image
Bekijk meer foto’s op Instagram. Heb je iets aan deze informatie? Lees je mijn blog met plezier? Trakteer mij op een smakelijke havermoutshake (5 stuks voor € 2,-) of een kop koffie. Dit blog is geschreven op een slimme telefoon, tijdens het hiken van de Dinarica; er kunnen daarom fouten in staan.

You Might Also Like

 • Guido Deneyer 23 juni 2016 at 18:39

  Een rustige dag mag best eens Claire. 🙂

  • Claire 24 juni 2016 at 07:12

   OK Guido 😉

 • Hans Van Mulders 23 juni 2016 at 19:52

  Probeer zeker ook eens de muesli-repen van het huismerk van Konzum.
  Ook in Konzum vind je een instant-havermout (nooit hier bij ons gevonden) die je gewoon bij melk of andere drank moet mengen. Het is een Duits merk van Keulen. Ik kijk het even na… Aha hier : Kölln Flocken Instant. Blauwe verpakking.

  • Claire 24 juni 2016 at 07:13

   Bedankt voor de tips, in de Konzum kom ik zeker en vast nog een keer.

 • Emma Leenen 23 juni 2016 at 20:48

  Geniet van je rustige rustdag in het kleine dorp.
  Het lijkt wel een snoepwinkel de foto van het eten wat je mee gaat nemen.
  Slaap lekker vannacht.
  KusxxxxEmma

  • Claire 24 juni 2016 at 07:14

   Ja het is niet bepaald ‘schijf van vijf’, maar in de bewoonde wereld eet ik yoghurt, groente en fruit.

 • Tony Martens 23 juni 2016 at 21:12

  Geniet van je rustdag, het snoepgoed op foto 4 ziet er wel lekker uit, hoop dat je het daar de komende 100 km mee volhoudt…
  Succes verder met je tocht, ik denk dat ik deze ook maar op mijn lijstje zet.

  • Claire 24 juni 2016 at 07:16

   Ha! Het is áltijd goed om een wrnsrnlijst te hebben 😉 O en de kaas, worst en brood staan niet op de foto.

 • erna van garderen 23 juni 2016 at 22:03

  Lekker zo’n rustdag. Geniet er maar van.
  Met al dat ge-eet kun je toch niet afvallen 😊. Lekker m&m en corny’s. Die andere dingen ken ik niet. En dat zijn dus alleen de tussendoortjes. Daarbij nog je maaltijden en die vette zoete broodjes hihihi.
  Vandaag eerst maar lekker gezond gegeten, lekker genoten van je omgeving en nog een lekker bed. Geniet nog even.
  Knuf

  • Claire 24 juni 2016 at 07:18

   Dat zou je denken Erna, maar het lukt niet om genoeg calorieën mee te dragen en/of te eten onderweg zelfs niet met traktaties en zo veel, zoet en vet eten. Knuf terug!

 • erna van garderen 24 juni 2016 at 08:06

  Was ook maar een opmerking lief. Heb toch gezien wat de pct met je deed en daar kwamen ook heel wat pizza’s en hamburgers voorbij. (Op foto’s dan).
  Knuf

  • Claire 24 juni 2016 at 09:53

   Daarom is dat hiken ook zo goed voor mij; ik kan zoveel eten als ik wil, zonder aan te komen 😉

 • erna van garderen 24 juni 2016 at 13:22

  Heerlijk. 👍 zal het meemaken 😊😊

  • Claire 24 juni 2016 at 20:26

   Volgend jaar… dat is bijna!

   • erna van garderen 25 juni 2016 at 08:46

    😊😊😊