Paklijst, Praktisch

Sawyer waterfilter

19 december 2015
Sawyer waterfilter Prenj

Als het om het zuiveren van drinkwater tijdens een trektocht gaat, is het gebruik van chloordruppels verreweg de meest gekozen methode onder Hollanders. Als ik vertel over mijn positieve ervaring met mijn Amerikaanse filter denken veel mensen dat ik een ‘ouderwetse’ pompfilter bedoel. Daarom zal ik dit blog meer uitleggen over de Sawyer en waarom ik er zo enthousiast over ben. 

Water zuiveren

De keuze van waterzuivering hangt af van je persoonlijke situatie, de tocht die je gaat maken, de hoeveelheid water die je wilt zuiveren en het gebied dat je intrekt. In het water kan één of een menging van de volgende ziekteverwekkers zitten:

 • Bacteriën
 • Protozoa
 • Virussen
 • Verontreiniging door chemicaliën (dit komt vooral voor in meren/grote rivieren, dichtbij de bewoonde wereld)

Werking Sawyer

Het vieze water wordt bij de Sawyer door een holle vezel-membraan geperst. In dit membraan zitten poriën die zijn kleiner dan 0.1 of 0.02 micron. Dit zegt je waarschijnlijk niet veel? Het betekent dat met de eerst genoemde waarde er geen bacteriën en protozoa door het filter kunnen komen. Het 0.02 micron-filter houdt ook virussen tegen.

Virussen die in water kunnen overleven zijn polio en hepatitis. De kans om dit in Europees of Noord-Amerikaans water tegen te komen is héél erg klein. Op deze website kun je zien in welke landen welke virussen en ziektes voorkomen.

Chemicaliën kunnen niet (volledig) uit het water verwijderd worden met een holle vezel-filter. Ik drink daarom geen water uit een grote rivier of een groot meer. Mijn voorkeur gaat sowieso uit naar een waterbron waar zo min mogelijk mensen (en vooral dagjesmensen!) bij in de buurt kunnen komen.

Uit tests blijkt dat 99.99% van de bacteriën, virussen en protozoa uit het water gefilterd worden met de Sawyer. Omdat dit de meeste voorkomende ziekteverwekkers zijn, is de Sawyer een betrouwbaar product en voldoet een 0.1 micron-filter doorgaans prima.

Schoonmaken

Het membraan in de Sawyer is sterk genoeg om backflush te weerstaan. Af en toe moet je het filter schoonmaken door (schoon!) water in tegengestelde richting door het filter te spoelen. Vooral als er wat losse deeltjes in het filter zijn gekomen is te merken dat dit nodig is; het water stroomt veel langzamer door het filter. Het schoonmaken doe je handmatig met een bijgeleverde plastic injectiespuit (of een sportdop die op sommige waterflessen zit) en is een simpel klusje dat bijna geen tijd kost.

Smaak

Het membraan verwijderd ook vieze smaak uit het water. Helaas niet alles (bijvoorbeeld geen ijzer), en ook niet altijd de hele smaak, maar wel veel en het voegt, in tegenstelling tot Hadex, geen smaak toe aan het water

Duurzaamheid

Het filter is lichtgewicht en sterk, het is lastig het kapot te maken en zuivert tot een 100.000 gallon water. Wat genoeg is voor een heel leven.

Er is één ding waar het filter tegen beschermt moet worden en dat is bevriezing. Er blijven namelijk altijd resten water in het filter achter. Als dit water bevriest en uitzet maakt het de poriën in het filter stuk. Het filter is klein genoeg om het bij koud weer in een jaszak (overdag) of in een slaapzak (’s nachts) te bewaren en zo te beschermen tegen vrieskou.

Verschillende modellen

Sawyer mini (weegt 57 gram)

De mini is het kleinste, lichtste en meeste simpele model. Het water wordt vanuit de vies-waterfles/zak door het filter in een schoon-waterfles/zak geknepen. Ook kan dit filter als een rietje op een waterfles geschroefd worden zodat het water tijdens het drinken gezuiverd wordt. Tot slot kan het gekoppeld worden aan een hydrationpack in de rugtas. Ook dan wordt er tijdens het drinken gefilterd.

Het filteren gaat met de mini minder snel dan met de grotere squeeze. Ik gebruik dit filter vooral geschroefd (als een rietje) op mijn waterfles. Bij grote dorst is het langzame stromen best irritant. Ik heb de mini gekocht omdat dit het enige verkrijgbare model in de winkel was, ik zou iedereen een maat groter aanraden. Hoewel deze iets meer weegt en iets meer kost is het gebruiksgemak vele malen groter!

De mini is naar mijn mening het meest geschikt voor gebruik door één persoon.

Sawyer squeeze (weegt 85 gram)

Het voordeel van de squeeze is dat het filteren veel sneller gaat dan met de mini. Ook kan het water met zwaartekracht gefilterd worden. De vies-waterzak hangt dan op ongeveer 2 meter hoogte, het water druppelt door het filter in een schoon-waterzak. Zodra het systeem hangt gaat het zuiveren vanzelf. Ondertussen kun je pauzeren, een hapje eten of andere dingen doen.

Op de Pacific Crest Trail ben ik best wat mensen tegengekomen die met z’n tweeën één squeeze-filter deelden.

Sawyer

Modderwater

Het is mogelijk vies (modder)water met deeltjes te zuiveren met het filter. Het filter moet dan wel vaker schoongemaakt worden. Een simpele manier om deeltjes uit het water te halen is het door een doek (Buff, T-shirt, etc.) in de vies-waterzak/fles te gieten. Dit houdt de grootste deeltjes tegen en zorgt ervoor dat het filter minder snel verstopt raakt.

Accessoires

Er zijn allerlei speciale accessoires als koppelstukken en waterzakken te koop. Maar het schroefsysteem past ook op sommige huis- tuin- en keukenwaterflessen. Het is uitproberen welke modellen passen en bij welke modellen het water lekt. Sawyer past bijvoorbeeld prima op de flessen van het Amerikaanse Smartwater (statiegeldflessen), maar minder goed op de producten van outdoormerk Platypus (op een gegeven moment gaat er water uit het schroefdraad lekken).

Gebruik

Wensen

Zoals altijd bij het maken van trektochten gaat mijn voorkeur uit naar een betrouwbaar product, lichtgewicht, gemakkelijk in gebruik en met een goede prijs/kwaliteit verhouding. Daarbij komt nóg een wens als het om het filteren van water gaat: snelheid, want op een meerdaagse tocht zuiver ik een paar keer per dag water en ben hier relatief veel tijd aan kwijt.

Dat is ook de reden waarom de squeeze mijn voorkeur heeft boven de mini en waarom een filter mijn voorkeur heeft boven chloordruppels (deze kunnen opraken, voegen een chloorsmaak toe aan het water, kosten per liter water meer geld en na het toevoegen van de druppels duurt het een half uur voordat het chloor z’n werk heeft gedaan).

Verkrijgbaarheid

Een snelle Google-actie leert dat de Sawyer in Nederland niet te koop is bij de grote buitensportwinkels, wat best bijzonder is. Bij deze een oproep aan de inkopers! Onder het merk CarePlus wordt er een met de mini vergelijkbaar filter verkocht.

De Sawyer is wél te koop is bij online ‘prep- en bushcraftshops’. De prijs ligt hier hoger dan in Amerika (een mini kost in Nederland 35-45 euro en in Amerika ongeveer 25 dollar, de squeeze kost hier 65 euro en in Amerika ongeveer 40 dollar). Wellicht kun je iemand vragen er één voor je mee te nemen uit de USA?

Meer weten?

Lees meer op de website van Sawyer of bekijk de informatieve filmpjes op YouTube.

You Might Also Like

 • Saar 20 december 2015 at 12:12

  Super Claire! Interessant verhaal met de feiten helder op een rij. Ik hou ervan 😉
  Klinkt echt als een goede aanwinst voor de wild-kampeertochten buiten hooggebergte en / of Scandinavie, ik verdiep me erin!

  • Claire 20 december 2015 at 12:43

   Saar; dat klinkt als een goede samenvatting 🙂

 • Tim Voors 20 december 2015 at 12:29

  Heel fijn om te lezen. Dank voor al je verhalen. Vraagje: wat is jouw mening over de SteriPen Ultra en de Platypus
  Gravityworks Water Filter System – 4 Liter?
  Ik wil de steriPen gebruiken, maar hoor nu dat een sawyer normal toch iets handiger is. Would love to hear your thoughts. Ik vertrek 11 april vanaf Campo. cheers Tim

  • Claire 20 december 2015 at 12:42

   Hoi Tim,
   Met beiden heb ik geen ervaring, ik dan er daarom niet veel over zeggen. Wat ik van de Steripen weet is dat deze geschikter is voor korte tochten i.v.m. batterijen/accu opladen/gewicht. Daarnaast ‘ben’ ik ook erg voor zo duurzaam mogelijk én niet stuk te krijgen en daarmee wint de Sawyer veel punten 😉
   Veel plezier op de PCT!

 • David 20 december 2015 at 12:51

  Leuke review.
  De Sawyer mini-filter heb ik aangekoct in België bij http://www.verreweg.be.
  Alvast prettige eindejaar en top avonturen in 2016.

  • Claire 20 december 2015 at 13:06

   Kijk, dat zijn nog eens goede tips! Voor jou ook fijne feestdagen, David.
   Plannen voor 2016 zijn alweer in de maak, ik heb een luxeprobleem: ‘wat ga ik van juni t/m augustus/september doen?’