Albanië, Kosovo, Noord-Macedonië, Via Dinarica

Met de (mini)bus naar Skopje

10 augustus 2016

Dag 68-70: Valbona (Albanië)-Pristina (Kosovo)-Skopje (Noord-Macedonië)

Vandaag is de perfecte dag voor een drielanden-tour, per bus. Het heeft de hele nacht gespookt en dat doet het nog steeds als de minibus rond 7.00 uur bij het hostel komt voorrijden. Behendig stuurt de chauffeur om de brokken berg, die na de storm van gisteren op de weg liggen, heen en slingeren we van links naar rechts over de bochtige weg. Gelukkig duurt de rit niet heel lang, want ook met wagenziekte ben ik niet zo’n goede match.

In Bajram Curri stap ik over op de volgende minibus. Vandaag is het zaterdag, trouwdag, en overal rijden er versierde en toeterende auto’s in optocht en in de bus zitten mensen gekleed in hun beste pak of oogverblindende glitterende jurk.

In Gjakovë brengt de chauffeur mij persoonlijk naar het busstation en de juiste bus naar Pristina.

Hier escorteert de chauffeur mij naar de balie om een kaartje te kopen en de beste grill van het station. Het is allemaal heel zorgzaam en hij spreekt Engels, we hebben een interessant gesprek over het leven in Kosovo terwijl ik op mijn aansluiting wacht.

Skopje

Dan volgt de busrit naar Skopje. Buiten klaart het weer langzaam op en bij aankomst in de stad schijnt de zon weer volop. Een van de vele taxichauffeurs op het busstation wil mij wel naar Ohrid brengen, maar ik maak gebruik van eigen vervoer (linkervoet, rechtervoet) en heb vandaag andere plannen.

Het is tijd om wat te relaxen en mijn tocht door Šar planina voor te bereiden. Ik heb begrepen dat het de bedoeling is de Via Dinarica ook hier naar uit te breiden, maar dat zijn voorlopig nog geruchten. De route is, misschien bekend onder de minder jongere lezer, een oude Transversale en zo’n 200 kilometer lang. En; als ik dan toch in Šar ben, wil ik ook Korab op. Dit is de hoogste berg van zowel Albanië als Noord-Macedonië. Blijf mijn blog volgen, dan weet je over een paar weken of het is gelukt.

Maar voordat ik naar Šar kan vertrekken wachten er wat klussen in Skopje:

Als ik Skopjes’ enige outdoorwinkel binnenloop en naar trailrunners vraag verontschuldigd de verkoper zich ‘ik heb maar één model te koop en niet eens alle maten op voorraad’ – ik ben allang blij dat er íets te koop is. En als ik de runners pas kan ik zelfs kiezen tussen het herenmodel (iets aan de ruime kant) of het damesmodel (iets aan de krappe kant). Ik ga voor het ruime model, want daar valt onderweg met een extra paar sokken, iets aan te doen – mochten ze niet helemaal goed zitten.

Dan doe ik dé vondst van de Balkan; een mini-gascanister! Ook hij weet hoe zeldzaam ze hier zijn, samen lachen we hard om mijn enthousiasme.

Met zijn aanwijzingen lukt het mij binnen een half uur ook nog een stevigere clip voor mijn rugtas te vinden en een wandelkaart, die meer voor de sier, dan bruikbaar is. In een ochtend heb ik mijn hele boodschappen- en to-do-lijstje (waterfilter schoonmaken, kleding wassen, simkaart regelen, etc.) afgevinkt.

Verder ben ik heel erg lui en hang wat rond in het hostel of op een terras, waar ik ondertussen koffie, limonade en calorieën naar binnen werk en een paar blogs schrijf. Ik ben zelfs zo lui, dat ik geen zin in het maken van foto’s heb.

De politieke situatie is hier interessant. BBC radio heeft er documentaire over gemaakt. Hier de link.

Bekijk meer foto’s op Instagram.

Lees je mijn blog met plezier? Trakteer mij op een ijskoude soda pop of een sterke kop koffie.

Dit blog is geschreven op een slimme telefoon tijdens het hiken van de Via Dinarica; er kunnen daarom fouten in staan.

You Might Also Like

 • Emma leenen 11 augustus 2016 at 09:40

  De tip van oma tegen er zijn badstof pols bandjes te koop tegen wagenziekte er zit iets in
  Wat wagen ziekte tegen houd.
  Moet er elke keer weer om lachen als oma het om doet.
  Coole kleuren Clara je nieuwe wandel schoenen lopen ze lekker.
  Geef er heerlijk aan toe als je lui bent je lichaam geeft aan wat het nodig heeft.
  💟💚💛kus van Emma

  • Claire 13 augustus 2016 at 18:04

   De anti-wagenziekte armbandjes vallen niet onder essentieel en lichtgewicht 🙁 Knuf terug!