Montenegro, Via Dinarica

Spectaculair, Alpien Komovi

5 augustus 2016
Komovi Via Dinarica

Dag 63: Andrijevica-Jezerce Sumor/Kapel

Aantal kilometer: 15,7

Als ik mijn mobiele telefoon aanzet om te kijken of mijn permit om de grens over te steken binnen is, krijg ik een SMS. Mijn data-pakket is na een week gedeactiveerd… 

Met het mobiele bereik is hier op de Balkan niets mis; op zo ongeveer iedere bergtop is er 3- of 4G beschikbaar. De uitdaging is om de datapakketten van de providers te doorgronden zonder de taal te spreken. Ik was in de veronderstelling dat m’n 1.5GB bundel langer dan een week houdbaar was. Niet dus. En hier op de berg zijn geen winkels om tegoed bij te kopen.

Goed, nu kan ik de permit niet binnen hengelen en neemt T-mobile de beslissing voor mijn tochtplan; ik wandel morgen Albanië in en verlaat daar de Via Dinarica. De officiële route gaat namelijk terug Montenegro in en de grenswachten in het volgende dorp kunnen moeilijk doen. En daar heb ik, ook omdat ik alleen reis, geen zin in.

Ik heb wat wandelkaarten in het hotel kunnen uitprinten en GPS-tracks van de Albanië-alternate gedownload, waarmee ik na anderhalve dag weer terug op de Via Dinarica ben. De route is iets langer, maar dat komt omdat ik Maja Jerzercë op wil wandelen. Dat is de hoogste top van de Dinarische Alpen, en nu ik toch in de buurt ben…

Komovi: een spectaculair afscheid van Montengro

Nu deze beslissing hup123 voor mij is genomen kan ik mij concentreren op de wandeling van vandaag; die is mistig. En dat geeft mooie vergezichten!C1 Komovia Via DinaricaWat ook hier, in Komovi, interessant is, is dat je met de auto (4×4) bijna de berg op kunt rijden en je na een korte wandeling ineens in een Alpine landschap staat.Leaving Katun Stavna

Cafa od Carina

Dit is een populair wandelgebied, waardoor de trail duidelijk en goed onderhouden is. Ik ben redelijk laat begonnen met wandelen en kom daardoor weinig anderen tegen. In het trailregister op de pas zie ik veel namen van voorgangers staan.
Mist in Komovi Via Dinarica
Na de pas verandert het landschap direct; hier is het groen en een stuk glooiender; aan de deze kant van de pas zijn ook meer waterbronnen.
Komovi

Cvrka Setog IIije

De trail gaat op in een onverharde weg met geweldig mooie uitzichten. Bij een kapel (Cvrka Setog IIije) op een zadel, maak ik mijn avondeten klaar en hoewel deze plek heel erg winderig is, besluit ik op deze hier te bivakkeren – mijn laatste nacht in Montenegro.
Cvrka Setog Via DinaricaMijn tarp zet ik op creatieve wijze op, zodat deze mij uit de wind houdt en ook vanavond heb ik weer een *****uitzicht!
Bivouac Cvrka Setog Iiije

Stage 42 Via Dinarica

Dit is stage 42 van de Via Dinarica. Check deze link voor meer informatie en GPS-tracks.

Bekijk meer foto’s op Instagram.

Lees je mijn blog met plezier? Trakteer mij op een ijskoude soda pop of een sterke kop koffie.

Dit blog is geschreven op een slimme telefoon tijdens het hiken van de Via Dinarica; er kunnen daarom fouten in staan.

You Might Also Like

 • erna van garderen 5 augustus 2016 at 16:04

  Je hebt het wel hè met je telefoon. Maar je gaat het dus gewoon wagen . Niet bang voor de Albanië? En hoezo zouden de wachtposten in Montenegro moeilijk doen? Omdat je meteen weer terug gaat?
  Wat is het er weer prachtig. En onder het wakend oog van de kapel kun je gerust slapen.
  Knuf

  • Claire 5 augustus 2016 at 17:33

   De Montenegrijnen vinden het wel leuk om boetes uit te delen. Ik heb geen zin in gedoe, zeker niet als vrouw alleen. De kans ik klein, maar ik ga het liever uit de weg…

 • erna van garderen 6 augustus 2016 at 18:45

  👍👍👍

 • Roos 8 augustus 2016 at 08:22

  He, tarp-origami!

  • Claire 8 augustus 2016 at 13:00

   Ja!

 • Emma leenen 8 augustus 2016 at 09:21

  Misty mistig weer met de kerk waakzaam kon je niet in de kerk slapen voor 1 nacht.
  Kus Emma

  • Claire 8 augustus 2016 at 13:01

   Nee de deur zat op slot. De andere kant was minder winderig, maar dat was erg dichtbij een recent graf…

 • Gazmend 30 augustus 2016 at 02:41

  Hllo Claire ist di reise zuende gruß Gazmend und Semi