Kroatië, Via Dinarica

Split: ik kom er wel

30 juni 2016

Dag 26: Glavaŝ-Knin-Split

Om 8.30 uur sta ik bij de bushalte in Kijevo. Op sommige websites had ik wat bustijden gevonden. Hier in bushokjes (als ze er al zijn) hangen geen timetables.

Mijn verwachtingen zijn laag – het zou kunnen dat er een bus komt, maar het zou ook kunnen dat er geen bus komt.

De eerst optie is 8.58 uur: geen bus.

Liften aan deze kant van de weg kan alleen in de volle zon en het is heet. Veel verkeer is er niet en de bestuurders zien mij niet goed staan en de volgende stad, Sinj, is best ver – een slechte plek om te liften.

Dan 10.40 uur: geen bus.

11.28 uur: geen bus.

Tijd voor Plan B.

Ik loop naar de overkant en een stuk terug. Plan B. is een lift terug naar Knin. Er gaat veel meer (nog steeds weinig) verkeer die kant op en aankomende bestuurders zien mij beter staan.

Het werkt!

Binnen 10 minuten heb ik een lift en nog wel in een sjieke auto en van een vrouw alleen (dit zijn lifttechnisch niet bepaald de usual suspects). Op het station komt een paar minuten later de trein naar Split aangereden. Dit keer een luxe versie, met airco en zonder verwarming.

Waarom Split?
Split ligt niet op de trail; de volgende twee etappes zijn geen wandelroutes, maar fietsroutes. Dit zijn lange wandelingen over de verharde weg, vol in de zon en door bewoond gebied. Ik sla deze daarom over.

In Split is een outdoorwinkel en ik heb nieuwe trailrunners en wat andere dingen nodig.

Vanuit Split gaat er een bus naar Tomislavgrad in Bosnië en Herzegovina. Hier hoop ik onder andere een telefoonkaart te kopen, zodat ik blogs kan blijven posten en pak ik de trail weer op – als het goed is over goed gemarkeerde paden en zonder detours, behalve om inkopen te doen, tot in Albanië.
SplitBekijk meer foto’s op Instagram. Lees je mijn blog met plezier? Trakteer mij op een ijskoude cola.

Dit blog is geschreven op een slimme telefoon, tijdens het hiken van de Dinarica; er kunnen daarom fouten in staan.

You Might Also Like

 • erna van garderen 30 juni 2016 at 20:00

  Busje komt zo …….. of niet dus.
  Maar treintje dus wel en dan nog lekker koel. Maar je bent weer 2 dagen verder 😊
  Lekker inkopen doen, een paar keer lekker gezond eten (neem ik aan) en dan weer Hoppatee verder met je toer.
  Knuf

  • Claire 1 juli 2016 at 16:51

   ..ehm een menging tussen gezond en ‘calorierijk’… Heb hele mooie nieuwe runners kunnen kopen (enige keuze), wat een geluk weer 🙂 🙂