Praktisch, Tips

Start-to-hike

29 december 2015
Herder met schapen in Roemenië

Lijkt wandelen met een rugzak je wat? Zou je ook een keer een meerdaagse wandeltocht willen maken, maar weet je niet goed waar te beginnen? In dit artikel tips zodat ook jij kunt starten met hiken.

Om meteen met een 4000 kilometer lange Pacific Crest Trail te beginnen is wat overdreven en vragen om problemen. Zo ben ik wat beginnende hikers in Warner Springs tegengekomen. Hikers met Virgin feet, die er na 50 mile in de woestijn als gehakt uitzagen. Behalve een ‘Goodbye, I’m quitting-bericht’ op Facebook, heb ik nooit meer wat van hen vernomen…

Hier mijn tips om je op weg te helpen een enthousiaste wandelaar te worden… en blijven!

Begin dicht bij huis

In Nederland zijn veel mooie wandelroutes te vinden. De meest bekende is het Pieterpad maar er zijn er nog meer en ik weet zeker dat er één bij jou in de buurt is. Op Wandelnet staat een overzicht van alleLAW- en streekpaden. Het leuke aan Nederland is dat wij beschikken over een uitgebreid OV-netwerk. Van- en naar een start- of eindpunt van de etappe reizen gaat redelijk gemakkelijk. Zelfs de NS doet mee met de bekende NS-wandelingen, waarmee van station naar station gewandeld wordt.

eilandhoppen

Maak een meerdaagse tocht in Nederland

In Nederland zijn dan wel geen bergen en hutten, maar er zijn wel een heleboel leuke, mooie en kleinschalige accommodaties die in de buurt van één van bovenstaande paden liggen. Met een beetje uitzoekwerk kan er van de ene overnachtingsplek naar de andere gewandeld worden. Hiermee is een langere wandeltocht of -weekend óók in ons land mogelijk. Een greep uit het aanbod: StayOkay, Nivon Natuurvriendenhuizen, trekkershutten en voor wie luxe wil zijn er B&B’s.

Ook kampeerders komen in Nederland niets te kort, er zijn veel kleinschalige en prachtige gelegen terreinen. Kijk hiervoor eens op de volgende websites:

Kamperen kan trouwens het hele jaar; een aantal Natuurkampeerterreinen blijft in de winter open. Sommige terreinen hebben extra voorzieningen zoals een vuurkuil of een gemeenschappelijke ruimte. Paalkamperen is sowieso het hele jaar toegestaan.

Start met een huttentocht in niet te heftig terrein

Veel hutten of hostels beschikken over faciliteiten als een bed, douche en keuken. Dit scheelt aanzienlijk in het gewicht in de rugtas. Wandelen met een lichtere tas gaat een stuk gemakkelijker en is minder belastend. De hutten liggen op tactische en vaak bijzondere plekken langs bekende routes. Dit zijn echte aanraders! Soms komt een route door de bewoonde wereld; een dorpje met een café, restaurant of winkel waar natuurlijk een beloning voor de inspanning wacht.

Na het ontbijt vertrek je uit de hut, je wandelt naar de volgende hut en schuift na het douchen aan bij het diner. Hoe luxe is dat? De prijzen in de hutten zijn redelijk, het eten is er prima en soms zelfs ontzettend goed. Slapen doe je in een slaapzaal. In het hoogseizoen kan het druk zijn, maar dat is lang niet altijd zo.

Is een slapen in een slaapzaal ver buiten jouw comfortzone? In Groot-Brittannië is een uitgebreid netwerk aan B&B’s.

gr221Mooie ‘starterstochten’ en -gebieden zijn te vinden in Frankrijk, Duitsland, Spanje en Groot-Brittannië. Kies een lager gelegen gebied en bedenk dat het seizoen en de weersomstandigheden van invloed zijn op de ‘zwaarte’ van een tocht (hitte/droogte of veel regen/kou).  Enkele suggesties: GR221 op Mallorca (in het voorjaar of de herfst), South West Coast Path, Gorges du Verdon of de Écrins.

Ook in Polen, Slowakije en Slovenië (Tatra, Alpe Adria Trail) zijn prachtige gebieden met goed gemarkeerde routes. De hutten en hotels zijn hier iets primitiever, maar bieden veel couleur locale…

Bovenstaande gebieden en routes zijn uitgebreid beschreven in wandelgidsen. Ga eens een middag snuffelen in een reisboekenwinkel als De Zwerver (Groningen), Pied-a-terre (Amsterdam), Interglobe (Utrecht) of Stanley & Livingstone (Den Haag).

Tatra

Van huttentocht naar meer…

Vanuit zo’n eerste huttentocht komt het volgende avontuur, wellicht een zelfde soort tocht in een ander gebied? Of kies voor een huttentocht in moeilijker terrein met meer hoogtemeters of lastigere omstandigheden (Dolomieten, Pyreneeën of Scandinavië). Ging het lopen je wel heel erg gemakkelijk af en wil je meer rust om je heen? Dan is een kampeertrektocht wat voor je.

Ga mee met een georganiseerde tocht

Is zelf een wandeltocht organiseren een stap te ver of heb je geen tijd voor het uitzoekwerk? Wil je met andere wandelliefhebbers op reis en heb je deze niet in je familie of vriendengroep? Boek dan een georganiseerde wandelreis.

Over groepsreizen zijn best wat (negatieve) vooroordelen. Maar ik heb er goede ervaringen mee en van vrienden en kennissen hoor ik ook positieve verhalen. Ik ben niet voor niets zelf vrijwillig reisbegeleider bij één van de organisaties. Je moet er wel het type persoon voor zijn en een beetje geluk met de groepssamenstelling hebben (zitten er mensen bij met wie jij het goed kunt vinden?). Als je nog niet veel ervaring hebt, kun je veel leren van de anderen. Ook ik leer nog steeds veel van mijn wandelmaatjes… Een greep uit de wandelreis- en buitensportaanbieders:

Groepsreis

Volg een cursus

Om veilig in de bergen te wandelen zijn vaardigheden als navigeren, kaartlezen en kennis over het weer belangrijk. Fris je kennis op of leer nieuwe dingen tijdens een cursus of workshop bij.De NKBV heeft een interessant aanbod, net als de bergsportgroepen van het Nivon in Arnhem. Zuiderburen kunnen terecht bij de Natuurvrienden.

Investeer in essentiële buitensportmaterialen

De meest belangrijk items zijn goed passende wandelschoenen en een goed zittende rugtas. Laat deze in een buitensportwinkel aanmeten. Ga hier op een rustig moment naartoe, zodat de verkoper alle tijd heeft en zorg dat je wat meer kunt vertellen over de tocht die je gaat maken (terrein, soort tocht, weersomstandigheden). Ga je naar een gebied waar veel regen te verwachten is? Investeer dan ook in regenkleding.

Overige materialen hoeven écht niet meteen de meest technische, dure en luxe merken te zijn. In plaats van een dure waterfles voldoet een plastic statiegeldfles bijvoorbeeld prima en een fleecetrui doet zijn werk net zo goed als een trui van Merinowol. Je gaat heus niet veel beter, sneller of fijner wandelen met dure merkspullen! Het is soms wel zo dat duurdere merken beter doordacht of veel lichter in gewicht zijn of een betere pasvorm hebben. De investering wordt, naar mijn idee, pas interessant bij het maken van meer en serieuzere tochten.

In de uitverkoop en op Marktplaats heb ik veel goede aankopen gedaan. De beste deals zijn te sluiten buiten het seizoen: in de winter koop ik zomerspullen en andersom.

Kamperen

Wil je meer weten over ‘de paklijst’?
Lees dan Paklijst voor de PCT, mijn blogs over de paklijst en alleen in de bergen wandelen op Bergwijzer.nl of één van deze blogs over materiaal.

Hopelijk heb ik je zo op weg geholpen en wie weet kom ik je een keer tijdens een wandeltocht tegen?

You Might Also Like