Kroatië, Via Dinarica

Terug op de trail in Velebit

24 juni 2016

Dag 20: Karlobag-Baŝke Oŝtarije-Ŝugarska Duliba

Aantal kilometer: 17

Deze dagen zijn het zwaarst; de dag van het verlaten van een dorp, stad of hotel. Het eten is weer aangevuld en de tas op is z’n zwaarst. Ik en mijn kleding zijn schoon en alles wat vies of nat wordt voelt extra vies aan. Dat is anders dan als ik na een paar dagen een Floddertje ben: nóg iets viezer maakt dan namelijk niets meer uit.
Trail from Baŝke Oŝtarije
De Duitse Wetter-app (heeft altijd gelijk) belooft regen. En regenen doet het vanochtend! Ik neem daarom de iets snellere, maar minder mooie route (en mis hiermee een gloednieuwe *****hut, hoor ik twee dagen later).
Trail to Ŝugarska Duliba

Ŝugarska Duliba

Even voor 15.00 uur kom ik aan bij de schuilhut. Er is nét iemand vertrokken, want in de kachel liggen warme kooltjes. Mijn natte kleding gaat uit en hang ik te drogen, warme en droge kleding gaat aan.
Ŝugarska Duliba
Deze hut staat op een prachtige plek. Het is niet meer dan een container. Wat een bende is het binnen! Natuurlijk ook hier weer sporen van Puh. De volgende hut ligt op vijf uur lopen (bivakkeren mag hier alleen in de buurt van de hutten). Zal ik het doen? Nee, het is wel goed voor vandaag.

Als de regen is opgehouden haal ik water bij de waterput verderop en neem ik een stapel brandhout mee.
Water near Ŝugarska Duliba
De kachel stook ik flink op om mijn natte spullen te drogen. De hut probeer ik een beetje op te ruimen, maar veel eer valt er niet te behalen. Het is jammer dat de hut in zo’n slechte staat is, want ’s avonds zijn er de meest prachtige uitzichten op de bergtoppen rondom.
Velebit mountain view
Als het weer niet al te onstuimig is, slaap ik buiten in de bivakzak – alles is beter dan in de vieze container. Nagekomen bericht: de hut is gesloten voor renovatie.
Bivouac near Ŝugarska Duliba

Stage 15 Via Dinarica

Dit is stage 15 van de Via Dinarica. Check deze link voor meer informatie en GPS-tracks.

Meer foto’s op Instagram. Heb je iets aan deze informatie? Lees je mijn blog met plezier? Trakteer mij op een kop koffie. Dit blog is geschreven op een slimme telefoon, tijdens het hiken van de Via Dinarica; er kunnen daarom fouten in staan.

You Might Also Like

 • Emma leenen 25 juni 2016 at 10:43

  We gaan duimen voor je dat de regen ophoud wat goed dat er een kachel is om je kleding
  We gaan duimen voor je dat de regen ophoud en wat een ruig gebied is het aan de foto,s te zien
  Met de kuilen.
  Jammer dat van de container hut zo troepie van is gemaakt maar de houtkachel wat fijn
  Dat je kleding weer kan drogen.
  Je tentje buiten staat wel knus.
  Kus Emma

  • Claire 26 juni 2016 at 08:28

   De container was vooral een vieze bende omdat Puh’s en andere dieren erin kunnen. Ontzettend jammer, want het is een mooie plek.