Albanië, Montenegro, Via Dinarica

Van Montenegro naar Albanië (maar natuurlijk niet zomaar)

6 augustus 2016

Dag 64: Montenegro-Albanië (Lepushë)

Aantal kilometer: 26,3

Een onverharde weg brengt mij richting Albanië; ik start de dag daardoor met een flink tempo. Dan, ineens verdwijnt de weg in het niets.

Grens Montenegro Albanië Via Dinarica

De eerste paar honderd meter weet ik nog wat paadjes te volgen en daarna volg ik een gps-track over een, best wel, steile, helling. De afdaling gaat door gruisvelden. Of over graspollen met verstopte stenen eronder. Beiden zijn verraderlijk. Langzaam en geconcentreerd daal ik af richting Albanië.

Via Dinarica border between Montenegro and Albania

Maar, Montenegro laat mij niet zomaar gaan!

Eerst wacht er nog tocht, zonder markering of pad door een bos, glijdend en een beetje ongeveer kom ik in Albanië terecht, volgens de gps.

Albania Montenegro border Via Dinarica

Vermosh

Na het doorsteken van een stroompje sta ik ineens op een onverharde weg en een tijd later loop ik door authentiek Albanese dorpjes in de Vermosh-vallei, deze vallei is niet schoonste van dit gebied met overal afval langs de weg, het doet allemaal een beetje schmutzig aan. Hier in Albanië lopen varkens rond, het is voor het eerst dat ik ze onderweg zie.

Village Vermosh Albania Via Dinarica

In Vermosh verlaat ik de Via Dinarica en volg ik een gemarkeerde trail naar de volgende vallei. Na een mistige en frisse start, is de zon tevoorschijn gekomen en is het weer heel, heel erg warm. Na een uur klimmen sta ik weer op een hoogvlakte met grazende schapen, een vervallen boerderij en, ook hier, bosbes-harkende locals.

Trail Lepushe Albania

Dan daal ik, met uitzicht op de bergen die ik morgen intrek, af naar Lepüshe.

Albanian Alps

Langs de weg hangen uithangborden van een B&B met eten, een douche en wifi. Vooral het eten spreekt mij aan; dat scheelt een keer koken (gasgebruik) en een huisgemaakte maaltijd én ontbijt met gegarandeerd veel calorieën is met mijn hiker hunger méér dan welkom!

Stage 42 Via Dinarica (White Trail)

Dit is stage 42 van de Via Dinarica. Check deze link voor meer informatie en GPS-tracks.

Bekijk meer foto’s op Instagram. Lees je mijn blog met plezier? Trakteer mij op een ijskoude soda pop of een sterke kop koffie.

Dit blog is geschreven op een slimme telefoon tijdens het hiken van de Via Dinarica; er kunnen daarom fouten in staan.

You Might Also Like

 • Guido Deneyer 6 augustus 2016 at 18:49

  Best wel avontuurlijk de tocht die je al heel de tijd maakt.
  Je zal er mooie herinneringen aan over houden.
  Nog veel stap plezier en moed.
  Groetjes. Guido.

  • Claire 7 augustus 2016 at 15:05

   Dank je wel Guido 🙂

 • erna van garderen 7 augustus 2016 at 21:18

  Idd best spannend. Over Albanië is eigenlijk zo weinig bekend. Maar je bent dus de grens zonder controle overgestoken. Goed om te weten als je iets wil smokkelen. Hihihi. Ga eerst maar lekker eten bij een van de B&B’s.
  Knuf

 • Emma leenen 8 augustus 2016 at 09:29

  Twee derde van je reis zit erop Chaupeu Welkom in Albanië.
  Knuffel Emma

  • Claire 8 augustus 2016 at 13:01

   Omgevlogen 🙂