Kroatië, Via Dinarica

Velebit: met de wind in mijn haren

26 juni 2016
Paklenica

Dag 22: Tatekova Koliba-Struge

Aantal kilometer: 22,9 (inclusief water halen)

Het is nét licht en de maan schijnt nog. De opkomende wind is mijn wekker en omdat ik warm weer verwacht, sta ik zonder morren op. Ook deze picknicktafel heeft prima dienst gedaan als slaapplek, uiteraard met een comfortabel matje tussen mij en het tafelblad in.
Vandaag staat er een tocht van zo’n acht uur, met aan het eind een flinke klim, op de planning. Door vroeg te starten wil ik de hitte voor zijn. Er is er een korte klim richting Stapina, een imposante verschijning.
Stapina Via Dinarica
Vandaag is er naast de aanhoudende en warme wind nog een thema: ‘stay on trail’, in dit gebied kunnen nog wat ‘souvenirs’ uit de oorlog liggen, maar dat mag de pret niet drukken; de wandeling is geweldig mooi.
Velebit VPP
De omgeving verandert snel; ik start in een kom met hoge rotsen, daarna wandel ik door het bos, even later over hoog gelegen en groene weides, dan kilometers over een hoogvlakte waar het warm is en heel veel, irritante vliegen zijn en waarvan ik het bestaan zo snel mogelijk weer vergeet.
Velebit flowers
Bij een kapel pauzeer ik en met water uit de cystern was ik mij een beetje om minder aantrekkelijk voor de vliegen te zijn.

Paklenica

Dan het sluitstuk van vandaag: een klim van 500 meter naar Struge. Eigenlijk valt deze wel mee, ondanks dat het inmiddels flink opgewarmd is. Onderweg is er zelfs nog een bron met fris water dat direct uit de berg komt. Welkom in NP Paklenica!
Velebit flowers

Struge

Struge is een kleine, verzorgde hut. Ik had gehoopt vandaag nog een stuk verder te lopen, maar de volgende hut ligt te ver weg om op een fijne manier voor het donker te halen. Ik besluit daarom hier te blijven. Het water komt uit een put 20 minuten verderop (daar had ik even overheen gelezen, anders had ik water uit de bron onderweg meegenomen).
Struge Via Dinarica
Als ik terugkom van het water halen zijn er meer wandelaars bij de hut, waaronder twee dagwandelaars die mij brood, spek, ui en koekjes voeren.

Please eat, don’t be ashamed, you need the energy!

Ik zeg absoluut geen ‘nee’ tegen eten, want iedere calorie die ik extra kan eten is welkom. Ook zijn er twee jongens die deze week een tocht in dit gebied maken, zij waren de mensen die in Ŝugarska duliba (de shabby hut) de kachel voor mij hadden aangelaten en vertellen dat ik een nieuwe *****hut (met watervoorziening en elektriciteit via zonnepanelen) heb gemist.

Ze weten veel over het gebied en weten mij ook te vertellen dat de hut, Vlaŝki Grad, waar ik morgen naar toe wil lopen, vorig jaar is gesloopt. Het is niets meer dan een ruïne. OK. Nou dat is handig om te weten. Verder wisten ze ook dat Hond vaker met wandelaars meeloopt; hij keert altijd terug naar zijn baas – ook dit is goed om te weten, toch?

Ze nodigen mij uit met hen mee te eten. Risotto van ui (achtergelaten door de dagwandelaars), huisgemaakte en spekvette spek met de huid van het varken er nog aan (yumyum) en kaas uit mijn rugtas. Later komen er meer wandelaars aanwaaien, waaronder een ranger die een bioloog (yup, zoals in een cartoon gekleed) assisteert bij zijn onderzoek naar bedreigde planten.

Omdat hier geen fijne plek is om buiten te slapen, slaap ik vanavond gezellig met de anderen en de lokale fauna binnen in de hut.
Struge

Stage 17 Via Dinarica

Dit is stage 17 van de Via Dinarica. Check deze link voor meer informatie en GPS-tracks.

Bekijk meer foto’s op Instagram. Heb je iets aan deze informatie? Lees je mijn blog met plezier? Trakteer mij dan op een kop koffie.

Dit blog is geschreven op een slimme telefoon, tijdens het hiken van de Dinarica; er kunnen daarom fouten in staan.
Hiking trail to Struge

You Might Also Like

 • joep 27 juni 2016 at 09:15

  Wat een schitterende foto’s.
  Jaloers ik heb al een boel van de wereld gezien.
  Maar door jou te volgen weet ik dat ik nog meer moet zien.
  Schitterend en leuke verhalen,ik lees ze me veel plezier!

  • Claire 27 juni 2016 at 10:30

   Ha Joep, wat leuk om te horen! Dank je wel 🙂

 • erna van garderen 27 juni 2016 at 12:44

  Heeft zo ook wel wat om binnen te slapen. Zie ik daar een gekko?
  Prachtig daar. Slaap lekker en gezond en fit weer op. 😊

  Knuf

 • Emma leenen 27 juni 2016 at 18:43

  Je bent heerlijk verwend Door de andere hikers met de bourgendische maaltijd met zijn allen
  Lekker kluiven van het spek.
  Groetjes Emma

  Slapen

  • Claire 28 juni 2016 at 05:38

   Ja, is echt heel aardig van de mensen dat ze mij voederen 🙂 vooral vers brood en vette speck – dingen die niet in mijn tas kunnen

 • Hrvoje 16 augustus 2016 at 14:33

  Hi Claire… I am one of those 2 boys on Struge shelter. I am bored at work so i googled a bit and i ran into your blog. World is so small with internet. Good luck on your further trips 🙂

  • Claire 18 augustus 2016 at 07:32

   Ha, cool to hear from you. Yes it’s a small world. Hope you have some good hiking trips too!