Noorwegen, Reinheimen

Velkommen!

23 februari 2016
Bjorliheimen

Bij aankomst op het station in Bjorli wacht ons een verrassing. Sveinung, de hoteleigenaar, staat klaar met een busje, waarin hij onze bagage naar het hotel zal vervoeren. Het contact tijdens de voorbereidingen verliep wat stroef met hem. We kregen alleen héél summiere antwoorden op onze e-mailberichten. Het blijkt dat hij bijna geen Engels spreekt (en absoluut geen norse Noor is!)

Het is een kilometer lopen naar het hotel en daar komen we gelijktijdig aan met 170! Zweedse jongeren die op schoolreis zijn. Sveinung heeft voor ons een minikeuken/eetzaal gereserveerd waar hij een diner voor ons opwarmt; diepvriesgroenten, aardappels en vlees en jus met bessensaus en vla-pudding met vanillesaus toe. Deze combi klinkt niet bepaald culinair, maar het ‘laatste avondmaal’ smaakt prima en de sfeer in de groep is ontzettend gezellig.

In handen-en-voeten-Engels vertelt hij dat hij drie vrienden heeft geregeld die ons (13 personen) morgen met hun auto naar het startpunt van de tocht brengen, zodat we niet langs een gevaarlijke weg hoeven te lopen.

De volgende ochtend ontmoeten we onze chauffeurs en ze zijn verbaasd over onze plannen. Weinig mensen komen naar dit gebied, want de andere parken in de buurt zijn veel bekender (Jotunheimen, Dovrefjell en Rondane). Reinheimen is het jongste nationale park van Noorwegen. Het heet Reinheimen omdat hier grote kuddes rendieren komen overwinteren. Met een beetje geluk zien we er wat! Ook zijn ze verbaasd over onze sneeuwschoenen – wintertours worden hier voornamelijk op langlaufski’s, sneeuwscooters of met een hondenslee gemaakt.

Honden

We nemen afscheid en spreken af dat hij ons over week om 16.00 uur ’s middags weer komt ophalen, want we slapen nog een nacht in zijn hotel voordat we de trein terug naar Oslo nemen. Dan mogen we ook in één keer de hotelrekening voldoen – dat is gemakkelijker en kan best een weekje wachten 😉

You Might Also Like

 • Roos 23 februari 2016 at 16:05

  Heerlijk land he, Noorwegen!

  Wordt tijd dat je ook Noors gaat leren dan, om te kletsen met de Sveinung’s van deze wereld :). Dan kunnen we ons daarna aanmelden als huttenwacht! Ze zoeken mensen bij de DNT, om in de zomer e.e.a. in goede banen te leiden in de zelfbenieningshutten….

  God tur!

  • Claire 23 februari 2016 at 16:12

   Ooo zomerhuttenwacht! Dat lijkt mij wel wat 🙂

 • erna van garderen 23 februari 2016 at 16:18

  Het is dus begonnen. Geniet ervan. Noren komen udd nogal stug over maar ik mocht ze altijd wel. Tenminste diegenen die ik ven tegengekomen. De eerste keer kwam ik net uit de achterhoek, waar ik een aantal jaren gewoond had. Bleek dat ik met dat dialect een heel eind kwam op taalgebied. Was een leuke ervaring.
  Grappig hun reactie op de sneeuwschoenen. Hahaha. Jullie zijn in een keer een halve eeuw teruggeworpen.
  geniet van jullie tour.
  knuf

  • Claire 23 februari 2016 at 17:19

   Sneeuwschoenen zijn een stuk minder effectief dan langlaufski’s, maar niet helemaal onbekend hoor!

   Het is trouwens heel erg mooi hier en we boffen enorm met het weer. 🙂