Over de Via Dinarica, Praktisch, Via Dinarica

Via Dinarica: de trail die geen trail is

30 januari 2016
Waymarking eastern Europa

Op de Balkan liggen de Dinarische Alpen; dit is een 650 kilometer lange bergketen en loopt van Slovenië door Kroatië, Bosnië en Herzegovina, Servië, Kosovo en Montenegro tot in Albanië.

Project Via Dinarica

Map Via DinaricaEen paar jaar geleden is het project ‘Via Dinarica’ -naar de Dinarische Alpen- gestart. Dit is, anders dan de naam doet klinken, (nog) geen lange-afstand-wandelpad, maar een concept waarmee de landen en regio’s zichzelf beter kunnen promoten en zo toeristen trekken. Hierdoor kunnen er in de kleine, arme en afgelegen gemeenschappen inkomsten gegenereerd worden. Bij voorkeur op een kleinschalige en duurzame manier.

Losse wandelroutes vormen samen de Via Dinarica, waardoor er verschillende mogelijke ‘Dinarica’s’ zijn en voor zover ik weet is er nog niemand die een volledige Via Dinarica heeft gelopen. Na de goed georganiseerde en gedocumenteerde Amerikaanse Pacific Crest Trail lijkt mij dit een bijzonder mooi wandelproject voor aankomende zomer!

Reiske goes Balkan! Big time! Yeah!

Voorbereidingen -> “uitdagingen”

Inmiddels ben ik begonnen met de eerste voorbereidingen en deze zijn héél anders dan het voorbereiden van de PCT of een reis voor Spring Reizen waarvoor ik als reisbegeleider met een groep op pad ga. Een greep uit de ‘uitdagingen’…

 • Informatie is lastig te vinden en áls ik al informatie kan vinden is dit in één van de lokale talen en niet in het Engels. Het best is om via ‘contacten’ informatie te achterhalen.
 • De route ligt, zoals ik al noemde, niet vast en mag ik zelf kiezen… en uitzoeken.
 • Ik kan bijvoorbeeld geen stapel wandelkaarten meenemen in mijn rugtas – dat is veel te zwaar-, hoe ga ik dat oplossen? Daarbij; van sommige gebieden zijn niet eens fatsoenlijke wandelkaarten verkrijgbaar of alleen verouderde Sovjetkaarten die ik zelf mag uitprinten en zoals ik hierboven al noemde niet mee kan dragen in verband met het gewicht. Gelukkig heb ik óók wat interessante GPS-gegevens gevonden…
 • Vooral in Bosnië en Herzegovina zijn veel gebieden die, na de oorlog, nog niet mijnvrij zijn. Hier zal ik omheen moeten reizen of een lokale en goed geïnformeerde gids voor moeten vinden.
 • Ik ga veel grenzen oversteken, helaas is het Schengen-verdrag hier nog niet actief en zal ik een aantal keer flink om moeten reizen om mij bij een officiële grensovergang te melden.
 • Onderweg kom ik zo af en toe langs een berghut. Maar of deze open is? En áls dat zo is, is er dan genoeg eten voor een maaltijd op voorraad?
 • Het karstgebergte, waaruit de Dinarische Alpen bestaan, is extreem droog en hier is niet, zoals op de PCT, een waterreport waarop bronnen en de actuele toestand ervan zijn aangegeven. Ook ontbreken trailangels en de mogelijkheid om resupply-pakketten te versturen.

Hut lake

Balkan-mix

Ik reken op veel improviseren en ongeplande uitstapjes, het niet kunnen vinden van de route en mij niet goed verstaanbaar kunnen maken bij de lokale bevolking. Bij deze tocht is het extra belangrijk dat ik zo min mogelijk gewicht in mijn rugtas meeneem, zodat ik zoveel mogelijk ruimte heb voor het dragen van eten en water.

Waarom ik dit monster-project wil ondernemen?

Deze ingrediënten horen, volgens mij, bij een reis op de Balkan en een nog niet druk bezochte toeristische bestemming. Ik heb in ieder geval al veel plezier in het voorwerk en nog veel meer zin om door deze prachtige en weinig ontdekte bergen te wandelen!

Ben je ook van plan een Dinarica te wandelen?
Lees en schrijf mee op Facebook –Via Dinarica class of 2016

Lees hier verder: Via Dinarica, de trail die een trail gaat worden.

You Might Also Like

 • roos 30 januari 2016 at 18:07

  Whoooo, go Claire!

  • Claire 30 januari 2016 at 18:34

   🙂 🙂 🙂

 • erna van garderen 2 februari 2016 at 12:12

  Wat mooi. Ben er voor de oorlog daar redelijk vaak geweest. Veel gelopen, veel gezien, maar ook veel gereden (auto).
  Moet zeggen dat ik me altijd toch wel kon redden in het verstaanbaar of begrijpelijk maken. Ook in de kleinste dorpjes. Prachtige streek met veel woeste stille gedeelten, maar ook delen waar ik me niet echt op mijn gemak voelde. Na de oorlog ben ik er nooit meer geweest. Geniet maar weer van he voorbereidingen en daarna je track weer. Laat ons maar weer veel horen en genieten. :-)De Amerikanen gaan niet door jou begeleid worden?
  Knuf

 • eric 27 februari 2016 at 13:40

  Hallo Claire

  Je zoekt kaartmateriaal voor de route. Wellicht kan moderne techniek je helpen.
  Je kunt op jouw telefoon applicaties gebruiken die kaarten op basis van je gps lokatie (maar ook zonder GPS) kunnen presenteren. Dit kan op twee manieren:
  on-line en off-line

  Aan online heb je weinig, het kost data (duur) en of je bereik hebt onderweg is heel onzeker
  Je kunt daarom off-line kaart materiaal gebruiken. Een offline kaart kun je van te voren laden (thuis/hotel) en daarna zonder dataverbinding gebruiken.
  Je kunt gedeeltelijk offline kaarten kopen, maar je kunt ook kaarten downloaden.
  Er is heel goed kaartmateriaal gratis (legaal!) verkrijgbaar die je met een applicatie op je telefoon kunt gebruiken.
  Deze kaarten zijn gebaseerd op OpenStreetMap, en voor wandelen/fietsen zijn ze verrassend goed. Dat wil zeggen: het varieert van plaats tot plaats.
  In Nederland is de vulling bijvoorbeeld van hoge kwaliteit (veel beter dan Google), maar in verre landen is dat wel minder maar toch meestal veel beter dan ander materiaal.

  Er zijn verschillende applicaties voor telefoons beschikbaar:
  Windows phone: Maaloo Outdoor
  Android: Oruxmaps,OSMand,OpenAndroMaps
  Apple:ongetwijfeld ook

  Je kunt een heel land of regio (zoals de balkan) in een keer downloaden en gebruiken in de meeste applicaties.

  Je kunt van te voren de bruikbaarheid van het kaartmateriaal bekijken op openstreetmap
  https://www.openstreetmap.org/#map=8/52.171/5.652
  Zoek de plaatsen op en kijk naar de mate van detail dan weet je precies wat je kunt verwachten.
  Voor Maaloo kun je bijvoorbeeld materiaal hier downloaden:http://www.openandromaps.org/

  Als laatste: Je kunt ook hoogte lijnen toevoegen in sommige applicaties (zoals openandromaps) zodat je beter zicht hebt op hoogte verschillen.
  Daarvoor moet je meestal ook apart van te voren bestanden downloaden maar dit kan de moeite waard zijn.

  Er is 1 belangrijk nadeel aan deze kaarten: papier kan zonder batterij, maar deze kaarten niet. Weet dus niet zeker of dit volstaat.

 • Ricardo from Zbulo! Discover Albania 6 maart 2016 at 20:55

  Heya Claire, let us know if we can give a hand on the Via Dinarica sections in Albania and Kosovo or put you in touch with the right people in Montenegro and Macedonia. Disclosure, we’re a local tour operator and involved in the trail development. Warm regards, Ricardo from Zbulo! Discover Albania

  • Claire 7 maart 2016 at 20:13

   Hey Ricardo, thank you for your message. Right now I’m busy planning my trip – Got Slovenia en Croatia almost covered – Bosnia has some challenges and takes some time 😉 If I got any questions regarding Albania/Montegro/etc. I’ll let you now. Looking forward coming to the Balkans this summer 🙂 Greetings, Claire

 • Ricardo from Zbulo! Discover Albania 24 april 2016 at 09:58

  Do you have a final destination, Via Dinarica is extending into Kosovo and Macedonia – perhaps that would add some kilometers to your trail. 😉

  • Claire 24 april 2016 at 20:50

   Sweet! Let’s if it fits timewise 😉