Over de PCT, Pacific Crest Trail

6 redenen waarom je de Pacific Crest Trail moet hiken

4 december 2015
PCT in de Mojave woestijn

Dag in dag uit enorme afstanden lopen en een 12-15 kilo wegende rugtas dragen. Zes liter water meeslepen in een snikhete en gortdroge woestijn. Een onstilbare honger hebben. Ontzettend, ongelooflijk, onuitwasbaar vies worden. ’s Avonds niet van de pijn en moeheid in slaap kunnen vallen. Helemaal alleen in de natuur bivakkeren met beren, slangen en schorpioenen. En tot slot, na maandenlang afzien en lopen, op een paar honderd kilometer na, het eindpunt van de 4000 kilometer lange trail niet halen door bosbranden.

Dat klinkt niet als een leuke, fijne en ontspannen ‘vakantie’.

Waarom heb ik dan ontslag genomen en ben ik voor een half jaar Amerika vertrokken? En waarom zou ik je aanraden ook de Pacific Crest Trail te lopen?

1. Een Lange-Afstand-Pad lopen is iets compleet anders dan één of twee weken op wandelvakantie in Europa gaan

Het is naast een fysieke ook een mentale uitdaging. Je bent op jezelf aangewezen en verantwoordelijk voor de keuzes die je maakt. Je zal jezelf iedere dag moeten motiveren om op te staan en tien uur per dag te gaan wandelen. In goed weer, in slecht weer, berg op, berg af, als je honger hebt en als je lichaam pijn doet.

Halfway monument PCT

2. De PCT is een wereld op zich

Een Amerikaanse wereld met trailangels, trailtowns, hikernames… De andere wereld, die buiten de PCT, bestaat niet meer. Letterlijk én figuurlijk ben je ver weg van de bewoonde wereld. De PCT is een sociale snelkookpan: vriendschap met andere hikers is snel gesloten!

3. Door de PCT te lopen krijg je een andere kijk op persoonlijk hygiëne

Jezelf vijf dagen achter elkaar niet wassen? Vier dagen achter elkaar dezelfde sokken en onderbroek dragen? Geen deodorant gebruiken? Je benen maandenlang niet ontharen? Het is allemaal géén probleem. Het enige waar je zuinig op bent zijn je voeten die je van Mexico naar Canada brengen.

Klaar

4. Heb je altijd al onbeperkt calorieën willen eten en tóch willen afvallen?

Loop de PCT en na zes weken slaat de hikerhunger toe. Vier blikjes soda-pop, een liter roomijs en een mega-hamburger… dit verdwijnt allemaal in je holle kies en ik garandeer je dat je na uur weer honger hebt. Bij thuiskomst ben je veel, heel veel gewicht kwijt en kun je een compleet nieuwe garderobe aanschaffen.

5. Door de PCT lopen krijg je een ander besef van tijd een afstand

Met een loopsnelheid van 4 á 5 kilometer per uur duurt het rond de vijf maanden om de trail te lopen. De afstand is té groot om een voorstelling van te kunnen maken. Even naar dorpje, 20 mile verderop, is een dag wandelen. Aan de andere kant… in een week kun je met gemak 120 mile afleggen. Dat is nog net geen 200 kilometer. Te voet!

High Sierras Pacific Crest Trail

6. Eten tijdens de PCT is een culinair experiment

De meeste vreemde combinaties zijn delicious een alles is een reden om extra calorieën binnen te krijgen. Wat denk je van een bagel met kaas, salami, tonijn, pindakaas én mayonaise? Of instant-aardappelpuree met tonijn, Smac, kaas, ketchup en mayonaise? Of een pakketje achtergelaten ‘verrassingseten’ uit een hikerbox? En de chocola van mijn ijsje dat bij het tankstation op de grond was gevallen? Ja, dat heb ik opgeraapt en opgegeten.
Wild Bird Cache

Heb je iets aan deze informatie? Lees je mijn blog met plezier?


You Might Also Like

 • erna van garderen 4 december 2015 at 10:54

  Moet allemaal kunnen. 🙂
  Tjs chocolade met benzinesmaak? Is niet echt mijn ding. Dan maar een nieuw ijsje.
  Knuf

 • reinhold vink 4 december 2015 at 16:24

  Je kunt dan wel zeggen dat je wat gedaan hebt in je leven…

  • Claire 6 december 2015 at 18:52

   Het grappige is dat als ik het aan mensen vertel ze in eerste instantie niet doorhebben hoe veel 4000km is en dan denken dat ik 400km heb gelopen (wat trouwens ook ver is 😉 )

 • reinhold vink 4 december 2015 at 16:28

  Doe het nu, want als je straks (net als ik) huisje boompje beesje hebt lukt dat niet meer..

  • Claire 6 december 2015 at 18:51

   Dat is inderdaad een goede!

 • Robert 29 februari 2016 at 22:27

  Complimenten met je PCT thru hike als solist. Emmy en ik hebben ‘m in ’05 gelopen en sindsdien heimwee. HRP is een mooi alternatief, dichter bij huis. Ambities voor de AT/CDT?