Georgië

Wakker worden met uitzicht op besneeuwde toppen

10 september 2016
Chkhutnieri Georgia

Dag 10: Chkhutnieri-Khalde-Iprali-Ushguri

Aantal kilometer: ??

Na de koude en natte nacht worden we héél langzaam wakker. Vooral ik, geen ochtendmens, heb moeite met opstaan. Buiten is het namelijk heel erg koud. Onder veel gesteun, gekreun, gemaar en weerstand kruip ik uit de tent.
‘Oooooooo, wat een geweldig uitzicht! Had dat dan meteen verteld. Hiervoor kom ik graag mijn warme, donzen slaapzak uit!’, roep ik naar Steven en Mieke.

Bivak met uitzicht op  de Zaresho-khalde gletsjer.

Langzaam kruipt de zon achter de bergen vandaan en langzaam warmen we op en drogen we onze doorweekte en koude spullen. Ondertussen ontbijten met het restant rijst dat over is van de maaltijd van gisteravond. Voor de liefhebbers is er ook nog havermout.

Even na 10.00 uur vertrekken we voor de eerste helft van de tocht, naar de het dorp Iprali, waar we per taxi naar Ushguri willen rijden. Vanaf Ushguri is het dan nog zo’n negen kilometer lopen naar een bivakplek aan de voet van de Shkhara gletsjer.

Via het gehucht Khalde, welke buiten een guesthouse volledig uitgestorven is bereiken we het dorp Iprali.

Na een niet-al-te-beste-en-niet-al-te-relaxte lunch besluiten we toch naar Ushguli te lopen in plaats van daar per taxi naar toe te rijden. De gastvrouw wilde vervoer voor ons regelen, maar de prijs bleef maar oplopen en de onderhandelingen gingen niet zo sympathiek.

Ushguli

Een wandeling van zo’n twee uur over een onverharde weg door een canyon brengt ons naar Ushguli; het hoogst gelegen, permanent bewoonde dorp van Georgië.

Het is inmiddels een bekende toeristische bestemming; 4×4 busjes en auto’s, gevuld met toeristen, rijden af en aan naar het fotogenieke dorp. Omdat er donkere wolken in de lucht hangen lopen we snel door. De afgelegen bivakplek gaan we vandaag niet meer bereiken.

Even buiten het dorp vinden we een mooie bivakplek met privébron en zelfs een tafel met banken en terwijl de zon langzaam ondergaat zetten we de tenten op, filteren we water en koken we een lichtgewicht, maar smakelijke maaltijd en een luxe toetje.

We spreken af dat wie zin heeft, morgen vroeg opstaat om alsnog naar de gletsjer te wandelen. Wie geen zin heeft in deze uitstap kan een ochtend relaxen bij de tent.

Ik ben finalist in Travelbloggers contest van Balkanvibe.com!

Help mij meer bekendheid aan mijn blog en de Via Dinarica te geven door het artikel te delen, liken of erop te reageren. Lees het artikel hier. Op 20 september worden de drie winnaars bekend gemaakt.

Bekijk meer foto’s op Instagram. Heb je iets aan deze informatie? Lees je mijn blog met plezier? Trakteer mij op een ijskoude soda pop of een sterke kop koffie. Dit blog is geschreven op een slimme telefoon tijdens het hiken; er kunnen daarom fouten in staan.

You Might Also Like

 • erna van garderen 10 september 2016 at 17:59

  En ? Ben de naar de gletsjer geweest??
  Prachtige beelden, prachtig weer.
  Knuf

  • Claire 11 september 2016 at 04:35

   Geduld…

 • Cor Speelman 11 september 2016 at 06:08

  Ik had de reactie op Erna niet nodig om in te vullen dat jij voor de relaxplek hebt gekozen.
  Gletsjer ligt er morgen ook nog.

  • Claire 11 september 2016 at 13:38

   Ze smelten wel hard hoor, de gletjers. 🙁

 • Hans Van Mulders 11 september 2016 at 11:07

  Die grote kookpotten ? sleuren jullie die mee ? of staan die daar gewoon ? 😉

  • Claire 11 september 2016 at 13:45

   De pannen nemen we zelf mee. Groot is fijn met zes mensen, niets is vervelender dan aangekoekt eten te moeten loskrabben. Ze wegen overigens niet veel. De grootste rond de 450 gram met deksel.

 • Emma leenen 11 september 2016 at 13:15

  Leuk recept het luxe toetje ma gaat het eens uit proberen.
  🌻🌻🌻🌼🌼🌼🌼🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌸🌸🌹🌹🌹🌹🌹🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌸🌸🌹🌹🌸🌸
  Een gemengd bosje bloemen van mij voor jouw.
  Heb je nog vandaag een xtra glaasje wijn en taartje getrakteerd🎀🎀🎉🎉🎈🎈🎈Kus En liefs Emma

  • Claire 11 september 2016 at 13:40

   Ah dank je wel. Wijn: check Uiteten: check Taart: geen ruimte meer voor over 😉