Europa, Piemonte

Wandelverslag Piemonte: gaat Reisgenoot hoger dan ooit?

29 juni 2021

“Kunnen we hier niet omheen lopen, Reiske? Het lijkt nogal donker”. “Het is vast maar een klein stukje, gewoon doorlopen. Op de kaart in Locus staat dat er een stroompje is en we willen onze bidons bijvullen, want die zijn leeg”. Na vijftig meter is er inderdaad een stroompje, in naar wat later blijkt de 800 meter lange Galleria de Seguret te zijn. Een onverlichte militaire tunnel uit de Eerste Wereldoorlog. Als laatste wandeldag van de vakantie lopen we licht bepakt zonder kampeerspullen en dus ook zonder zaklamp.

De zaklamp op de mobiele telefoon biedt uitkomst en we lopen stug door. Een lichtbundel en motorkabaal naderen van achteren. De ex-Strada Militare is populair bij motorrijders en zij rijden ook door de smalle tunnel. De eerste inhaler wekt nog wat angst – wild zwaaiend met de telefoon, “ziet hij ons wel lopen?” – maar al snel is vooral het water op de grond de belangrijkste kopzorg. Het water sijpelt langs de wanden en stroomt over het pad. De trailrunners van Reiske houden het niet droog in een diepe plas. Opgelucht zien we, jawel, licht aan het einde van de tunnel. “Op de terugweg gaan we buitenom”, besluiten we.

Afsluitende dagwandeling

Na 3,5e week met de volgepakte kampeerrugzak (16 en 11 kilo, verschil moet er zijn) maken Reiske en haar meebloggende Reisgenoot vandaag een afsluitende dagwandeling. Vanaf de camping bij Salbertrand is de Cima del Vallonetto (3217 meter) het richtpunt. 2000+ klimmeters en evenzoveel dalen. In tegenstelling tot de trektocht hebben we deze route onvoldoende bestudeerd. Terwijl we niet op een duistere tunnel rekenen, gaan we juist wel uit van meerdere waterstroompjes op de flanken van de Vallonetto. De bronnen blijken opgedroogd. Er resten tussen de Caserna Grotte de Seguret en de top slechts twee kleine meertjes, waar we op hoop van zegen onze bidon vullen.

Reisgenoot gaat voor hoger dan ooit

Zonder ballast op de rug en met perfect weer – droog, zonnig, 25 graden in het dal en naar schatting 15 bovenop – hebben we gelukkig niet veel vocht nodig. Wat loopt dit soepel! Na de tunnel verlaten we de witte loper van de ex-Strada Militare en gaan we zigzaggend de steilere en smallere wandelpaden op.

Pauze bij de, met Edelweiss omgeven, vervallen Ricovero Vin Vert. De dakbalken liggen verspreid in het gras. Verder omhoog, in ganzenpas langs een witte koeienparade. De herder kijkt rustig toe.

Op 2900 meter krijgt Reiske last van de hoogte. Reisgenoot gaat hoger dan ooit in een poging voor de Cima. Het gras- en zandpad is inmiddels overgegaan in rots en steengruis.

Net boven de 3100 meter wordt het pad erg steil en lastig voor een beginnend bergwandelaar. Twee kleine steenlawines door stappen in losliggend grind. In de wetenschap dat afdalen moeilijker is dan klimmen, besluit Reiske’s Reisgenoot de top te laten voor wat het is. Geen spectaculair uitzicht op de Pointe Sommeiller, helaas. Wel een behouden terugtocht naar de wachtende Reiske.

In de afdaling hebben we zicht op het indrukwekkende Ecrinsmassief in Frankrijk. Ook zien we de bergketens die we de afgelopen weken hebben getrotseerd [daarover later meer…]. En oh ja, daar is de tunnel weer. “Dit keer gaan we buitenom”. “Ja, maar waarom rijden die auto’s dan niet gewoon buitenom?” Nadere inspectie (met assistentie van Duitse toerrijders met verrekijker) leert dat de buitenom-route door een waterval onbegaanbaar is. Dan lopen we maar weer door de tunnel… Dit keer weten we wat ons te wachten staat. Een tegemoetkomende terreinwagen past er net langs . Je kunt hier niet uitwijken of achteruit rijden.

Hoe weten de automobilisten dat er geen tegenliggers komen?

De terugweg maken we langer door de ex-Strada Militare later te verlaten. Zo hoeven we minder steil door het bos af te dalen, wat fijner is voor onze knieën.

Het uitzicht op de Autostrada en de steengroeve in het dal is wat minder inspirerend. Nog een paar laatste motorcrossers ontwijken en via de villabuurt San Romano (er staat nog een leuk chaletje te koop voor de liefhebbers) terug naar de camping op 1050 meter. Met 31 kilometer horizontaal en meer dan 4 kilometer verticaal in de benen kunnen we direct smullen van het blikvoer.

De route: Camping Salbertrand – Vallonetto – Camping Salbertrand

List   

Information
Click following button or element on the map to see information about it.
Lf Hiker | E.Pointal contributor

Salbertrand - Vallonetto - Salbertrand   

Profile

50 100 150 200 5 10 15 Distance (km) Elevation (m)
No data elevation
Name: No data
Distance: No data
Minimum elevation: No data
Maximum elevation: No data
Elevation gain: No data
Elevation loss: No data
Duration: No data

Description

Salbertrand – Vallonetto – Salbertrand
Beleef je veel plezier aan dit blog? Trakteer Reiske op een espresso of Piemontese borrel!

You Might Also Like