Pacific Crest Trail

Wat heeft ‘het roer om’ mij gekost en opgeleverd?

21 december 2015
Bridge of the Gods in Washington

Het is een jaar geleden dat ik mij bedacht dat het tijd was voor iets nieuws in mijn leven. Ik wist niet zo goed wat en daarom leek het mij goed idee om ontslag te nemen en een tijdje te gaan reizen. Omdat ik graag wandel en kampeer leek een lange-afstandswandelpad mij wel wat. Bij voorkeur in een land waar ik mij veilig zou voelen en verstaanbaar zou kunnen maken en waar het als vrouw niet raar is om alleen te reizen.

Al snel kwam ik uit in Noord-Amerika. Eerst bij de Appalachen, want daar wonen Hillbilly’s en beren… Maar toen ik mij in de Appalachian Trail (AT) verdiepte kwam ik erachter dat dit vooral een groene tunnel is met weinig vergezichten. Via de AT kwam ik uit bij de Pacific Crest Trail, de foto’s van de verschillende landschappen spraken mij wel aan en mijn vertrek zou samenvallen met het wandelseizoen; de keuze was snel gemaakt.

Vlak voor kerst heb ik mijn B-2 visum op de Amerikaanse ambassade aangevraagd en gekregen. Tijdens het kerstdiner vertelde ik aan mijn familie dat ik van plan was ontslag te nemen en een half jaar, alleen de 4000 kilometer lange Pacific Crest Trail te gaan wandelen. ‘Wat?! Alleen?! Waarom?! Nee, je bent gek! Je komt nergens meer aan slag! Je wordt vermoord en/of opgegeten door beren en/of aangevallen door slangen…’ Niet lang daarna heb ik ontslag genomen en half april zat ik in het vliegtuig naar San Diego.

Wat heeft ‘het roer om’ mij gekost en opgeleverd?

Roer

 

Weg zekerheid

Bij mijn oude werkgever had ik een geweldig leuke baan met fijne mensen en een aanstelling voor onbepaalde tijd. Ik reken er niet op dat ik ooit nog een vaste aanstelling bij een nieuwe werkgever krijg. Is dat een probleem? Nee, want ik denk dat dat in deze tijd gewoon zo is…

Nadat ik terug uit Amerika ben gekomen heb ik twee weken gezocht naar vacatures en sollicitatiebrieven geschreven. In de derde week was ik te druk met de sollicitatiegesprekken om nog verder te zoeken en meer sollicitaties de deur uit te doen. Zonder vaste aanstelling, zonder inkomsten en met veel vrije tijd bleken er ontzettend veel interessante vacatures te zijn én hadden bedrijven interesse in mij!

Sinds 1 december werk ik als ‘participatiemedewerker’ bij welzijnsorganisatie Dynamo in Amsterdam. Dit is weliswaar een tijdelijk contract en een parttime baan, maar dit geeft…

Sneeuw

…Ruimte voor nieuwe dingen

Reiske.nl was een last-minute experiment. Kort voor mijn vertrek naar Amerika besloot ik een blog bij te gaan houden. Ik heb snel een website gemaakt en aan familie, vrienden en bekenden laten weten dat ze mij konden volgen. Dit was vooral uit praktisch oogpunt; zo kon ik iedereen op een gemakkelijke manier op de hoogte houden.

Wat een leuke, lieve en fijne reacties kreeg ik op mijn berichten! En wat was het leuk om tijdens het wandelen mijn hersens te gebruiken en over mogelijke blog-onderwerpen na te denken. En hoe leuk was het dat ook ‘vreemden’ mijn blog vonden en gingen volgen!

Gedurende mijn tijd in Amerika heb ik geen seconde nadacht over wat voor werk ik zou willen doen als ik weer terug in Nederland was. Wat ik mij wel bedacht was dat ik het bloggen écht heel erg leuk vond en dat ik niet veel moeite hoefde te doen om onderwerpen te vinden of een verhaal te zien in de dingen die ik beleefde.

Omdat ik heel veel prachtige trektochten en veel mooie natuur heb gezien vergeet ik weleens hoe bijzonder het is wat ik allemaal doe…

Er zijn in Nederland maar weinig blogs en websites over wandelen en kamperen, ik krijg veel ‘achter de schermen’ vragen én ik vind het ontzettend leuk om mensen enthousiast te krijgen over het wandelen en buiten zijn. Dit is zo’n moment dat er van alles samen komt.

Ja, ik wil verder met mijn blog!

Daarom ben ik tevreden met mijn tijdelijke, parttime baan. Ik heb genoeg tijd over om mij de komende maanden in de wereld van het bloggen te verdiepen. Lukt het mij er een deel van mijn inkomen mee te verdienen? En nog belangrijker: hoe vind ik het om in opdracht te schrijven?

Sierra

Mijn ambities voor 2016

Ik ben ontzettend blij met mijn vrijheid. Begrijp mij niet verkeerd: ik werk graag en ben ik ook een harde werker, maar ik heb ervaren dat ik veel gelukkiger ben als ik weinig verplichtingen heb.

De komende tijd leef ik zo goedkoop mogelijk, zodat ik zo min mogelijk inkomsten nodig heb en veel tijd in mijn blog en het reizen kan steken. Ik ben van plan in de zomer zoveel mogelijk tijd buiten door te brengen. Ik weet nog niet waar, maar dat is waarschijnlijk in Europa. In de loop van september kan ik dan beslissen wat ik verder wil qua inkomsten.

Ik heb afgelopen jaar een vaste baan en zekerheid opgegeven, maar ik heb er véél meer voor teruggekregen!

Heb jij weleens ‘het roer omgegooid’? Hoe heb je dat gedaan? Wat heeft het jou opgeleverd?

 

You Might Also Like

 • erna van garderen 21 december 2015 at 17:22

  Mooi bericht weer. Ga maar gewoon zo door. Lukt je allemaal wel. Daarvoor ben je enthousiast en gedreven genoeg.
  knuf

 • Wanda 21 december 2015 at 17:31

  Wat stoer! Ik lees je blog met veel interesse en geniet van je verhalen. Heel veel succes met het doorontwikkelen van je blog.

  • Claire 21 december 2015 at 17:49

   Dank je wel Wanda, leuk dat je mijn blog leest!

 • Nicolette Leenen 21 december 2015 at 17:36

  Zus, ik ben trots op je! ☺

  Kom je deze kerst weer met een spannende actie? 😉

  • Claire 21 december 2015 at 17:48

   Nee hoor ik ben niets anders van plan dan ik hier heb geschreven 😉

 • lana 21 december 2015 at 18:10

  woow dit is serieus het roer omgooien! echt respect dat je dit gedaan hebt, ik denk dat niet zoveel mensen deze stap zouden kunnen zetten want je hebt weinig zekerheid.

  • Claire 21 december 2015 at 18:20

   Dank je wel hoor. Ik denk maar zo ‘niets is zeker’…

 • Erik 21 december 2015 at 19:30

  Hoi Claire!

  Tijdje geleden weer dat ik je blog heb gelezen, merkte dat ik de echte wandelverhalen toch leuker en avontuurlijker vond om te lezen dan de technische nabeschouwingen 😉 maar ik vond dit weer een fijn verhaal en vind het gewoon supermooi voor je, het klinkt echt goed! Ga zo door en ik blijf je volgen en meegenieten als je weer op pad gaat 🙂

  • Claire 21 december 2015 at 21:07

   Voor elk wat wils hè.. een nieuwe trip komt er al weer snel aan en de Noren hebben een goede mobiele-telefoon-dekking… 😉

 • sjaak okkerman 21 december 2015 at 20:31

  In 2007 heb ik ook het roer om gegooid, op 60 jarige leeftijd, na een mislukt huwelijk, heb ik ontslag genomen en ben gaan fietsen en kwam ik tot de ontdekking dat ik had gevonden waar alle mensen naar op zoek zijn. VRIJHEID. Vrijheid in tijd en ruimte, tijd was ineens geen belangrijke factor meer en ruimte had ik in de vorm van ik kon gaan en staan waar ik wilde. Alhoewel er van die mensen zijn die menen de aarde in geografische parten te moeten delen zodat je nergens langer dan 3 maanden mag verblijven . Op “sokkerman.blogspot.com ” vind je mijn verhalen over die reis

  • Claire 21 december 2015 at 21:12

   Wat mooi om te horen Sjaak, gaaf hoor. Ik ga binnenkort eens op je blog rondkijken. En tsja die regels….

 • Shirley 21 december 2015 at 20:54

  Mooi beschreven. Fijn dat het zo goed is uitgepakt. Veel plezier en succes met wat 2016 je zal brengen!

 • Reinhold 21 december 2015 at 23:23

  Misschien is presentaties geven aan bedrijven iets voor je.
  Vertellen over je reis en hoe je jezelf kunt motiveren.
  Hoe je iets kunt bereiken en niet opgeven.
  Dus ook belangrijk voor werknemers.

 • Eva 22 december 2015 at 08:38

  Hoi Claire, ik heb je avonturen op de PCT met veel plezier gevolgd en hoop ooit (een stukje) in je voetsporen te treden. Zelf heb ik ook al even van die bewuste vrijheid mogen proeven … In 2013 hebben mijn man en ik ons huis verkocht en dachten we: waarom meteen weer iets nieuws kopen? Dus heb ik mijn job opgezegd, heeft mijn man loopbaanonderbreking genomen en zijn we 7 maanden gaan reizen door Noord-Europa, Canada en de Verenigde Staten. De beste tijd van ons leven! Geen verplichtingen, geen stress, geen rush. Onderweg hielden we trouwens ook een blog bij voor de thuisblijvers.

  Sinds maart vorig jaar ben ik weer aan de slag … bij mijn oude werkgever. Ik ben nu copywriter voor outdoorspecialist A.S.Adventure (Bever in NL) en zit hier nu 100 % op m’n plaats. We hebben ook vrij snel een appartementje gekocht dat we in 2014 maandenlang opgeknapt hebben. Ondertussen draaien we dus alweer een tijdje mee in het ‘gewone’ leven, maar er gaat geen dag voorbij dat ik niet over een nieuw reisavontuur dagdroom. En dat komt er zeker binnen enkele jaren wel weer aan. Noord-Amerika heeft nog véél onontdekte plekjes voor ons …

  Blijven schrijven en blijven inspireren! Je doet dat goed 🙂

  • Claire 22 december 2015 at 09:44

   Hoi Eva, wat een mooi verhaal om te horen en bedankt voor de complimenten 🙂

 • Hans 22 december 2015 at 13:30

  Respect en super dat je door gaat met bloggen. Ik volg je nog niet zo lang, maar altijd leuke verhalen.

 • Liesbeth 22 december 2015 at 17:02

  Trots op mijn lieve vriendinnetje!!! en blijf vooral dit soort mooie inspirerende blogs schrijven!!!

 • Joy 10 januari 2016 at 05:31

  hoi Claire,
  Via de baan ben ik bij je blog terecht gekomen en ik heb je met plezier gevolgd! Ik vind het super stoer en ik herken je verhaal. Zelf ben ik ook sinds kort ‘vrij’ en ik ga proberen mn droom na te jagen en genieten van deze tijd! Het lijkt soms zo’n groot risico als je dit soort beslissingen neemt, maar ik geloof dat je er altijd beter van word! Als je interesse hebt, mijn blog is sparklingjoys.wordpress.com en ik schrijf over mijn yoga avontuur.
  liefs en succes met alles en super cool dat je blijft bloggen!