Noorwegen, Reinheimen

Wintertocht Noorwegen: de voorbereidingen zijn gestart

15 november 2015
Langlaufen in Noorwegen met pulka

In februari 2016 ga ik voor Spring Reizen een sneeuwschoentocht langs hutten in Noorwegen begeleiden. Sinds 2011 ben ik vrijwillig reisbegeleider bij Spring en in deze rol ga ik één keer jaar met een groep deelnemers en een mede-reisbegeleider op stap.

HutSpring is een reisorganisatie voor en door 25- tot 40- jarigen, heeft geen winstoogmerk en wordt geheel door vrijwilligers gerund. Dit omdat er niet veel wandelliefhebbers zijn en het ontzettend leuk is om leeftijdsgenoten op (wandel)reis te gaan. Als reisbegeleider heb ik er altijd veel plezier in om deelnemers die weinig of nog geen wandel- en kampeerervaring hebben mee te nemen.

We reizen in kleine groepen met maximaal 12 deelnemers en zo duurzaam mogelijk. Als het even kan reizen we met de trein heen- en terug en bij voorkeur overnachten we in kleinschalige accommodaties. Dit jaar heb ik mij aangemeld voor een sneeuwschoentocht in het Noorse Reinheimen. Vlak na thuiskomst uit Amerika kreeg ik te horen dat ik de reis samen met Onno mag begeleiden. Omdat ik dit jaar door mijn reis naar de USA niet naar de sneeuw ben geweest, heb ik veel zin om weer een wintertocht te maken.

Het is extra leuk dat er al flink wat aanmeldingen voor de reis zijn, waardoor we sowieso naar Noorwegen vertrekken!

De reis vertrekt gegarandeerd en de voorbereidingen zijn gestart…
Bij Spring is iedere reis ‘uniek’, wat betekent dat er ieder jaar nieuwe, avontuurlijke reizen op het programma staan;  een kampeer- of een huttentrektocht van één of twee weken, ergens in Europa. Ik heb met Spring reizen naar Roemenië, Corsica, Mallorca, Cornwall en Ierland gemaakt. Een vrijwilliger heeft een globaal reisidee uitgewerkt en een begroting gemaakt. Onno en ik, de reisbegeleiders, maken met deze informatie het reisplan. Daarvoor zijn we nu vooral bezig met uitzoek- en regelwerk:

 • Hoe zit het met de aan- en afreis naar Noorwegen?
 • Hoe reizen we naar het startpunt en weer terug naar Oslo?
 • Welke hutten en hotels zijn er? Zijn deze geopend?
 • Hoe zit het gebied eruit? Wat kunnen we van het weer verwachten?
 • Welke risico’s zijn er?
 • Wat zijn mooie of leuke uitstapjes?
 • Hoe doen we het met eten onderweg?

Prinsleden

Met deze en nog veel informatie maken wij een reisplan, welke we begin januari tijdens een voorbereidingsdag met de deelnemers doornemen. Tijdens deze kennismakingsdag nemen ook de paklijst door (wat gaat er mee op trektocht en wat blijft thuis). Ook zijn we benieuwd naar de wensen en verwachtingen van de deelnemers (wat maakt deze reis voor jou een geslaagde reis?) en de kennis en ervaring die zij meebrengen. Samen nemen we een aantal besluiten en maken we afspraken over wie er bijvoorbeeld inkopen voor het eten onderweg doet, hoe we als groep taken verdelen (in de Noorse zelfbedieningshutten moet er bijvoorbeeld hout gehakt en ijs gesmolten worden) en wat we in het geval van een calamiteit doen.

Als al deze voorbereidingen zijn gedaan en iedereen van afspraken op de hoogte is, kan het échte plezier beginnen… namelijk het maken van een wandeltocht in een winters wit landschap met prachtige uitzichten en een verblijf in Noorse hutten op afgelegen plekken.

Ik heb er in ieder geval al heel veel zin in!

Ben jij enthousiast over vrijwilligerswerk bij Spring? Spring is op zoek naar reisbegeleiders.
Ben jij enthousiast over de reis naar Noorwegen of wil je meer weten welke reizen er nog meer zijn? Kijk dan hier.

In de loop van december komt het zomerprogramma 2016 op de website. Meld je aan voor de nieuwsbrief of volg Spring op Facebook, dan krijg je een seintje als het zover is.

De foto’s zijn door Roos en Jeroen gemaakt tijdens een lanflauftocht op de Prinsleden (Zweden/Noorwegen).

Lees hier Wintertocht voorbereidingen deel 2

Houthakken

You Might Also Like

 • erna van garderen 15 november 2015 at 14:03

  Wat geweldig. Zou ik ook wel willen, maar dan moet ik.ongeveer de helft van mijn leeftijd wissen 🙂
  Maar heel veel plezier met je voorbereidingen en het uitdokteren van alles.
  knuf

  • Claire 15 november 2015 at 20:11

   Maar met een beetje geluk kun jij straks vanaf de camping de Duitse sneeuw inlopen 😉

   • erna van garderen 18 november 2015 at 15:54

    Jep. 🙂

 • rita berkhout 19 januari 2016 at 21:02

  Erna loopt al in de sneeuw Claire, prachtige foto’s.