Argentinië, Chili, Zuid-Amerika

Yeah! Een nieuw avontuur: Greater Patagonian Trail

17 oktober 2017

Amsterdam-Santiago-Pucón
Aantal kilometer: 12.000 (ofzo)

Patagonië; dáár heb ik altijd al naar toe willen gaan. Een wild gebied met woest en onvoorspelbaar weer, vulkanen, gletsjers en meer…

Patagonië is een wandel-, klim-, fiets-, en buitensportparadijs. Dat blijkt al uit de rij toeristen, die net als ik, na een lange reis wachten tot ze aan de beurt zijn bij de douane. Nog nooit heb ik de rij gedeeld met zoveel sportief gekleedde mensen op bergschoenen.

De douane-mevrouw wil weten waarom ik geen verblijfsadres in Chili kan opgeven? ‘Omdat ik ga wandelen en kamperen’. Hop. Ze drukt een stempel in mijn paspoort en ik mag het land in.

Bij vertrek in Nederland maakt de KLM-mevrouw mij bij het inchecken zenuwachtig en heeft eindeloos veel vragen gesteld. Weet ik wel dat ik maar maximaal 90 dagen in het land mag blijven? Kan ik wel aantonen dat ik tussendoor naar Argentinië ga en zo de 90 dagen opnieuw in laat gaan? Ze begrijpt niets van mijn gewandel en het niet kunnen plannen en reserveren van hotels en vliegtickets. Uiteindelijk mag ik toch mee, in haar computer staat ‘kan geweigerd worden’ en ‘niet zal geweigerd worden’, maar niet zonder toe te voegen dat de luchtvaart maatschappij risico op een boete loopt en ik ook terug gestuurd zou kunnen worden.

Goed. Ik ben in Patagonië.

Welbekende toeristische hoogtepunten laat ik zoveel mogelijk over aan de anderen; dat is te druk en te georganiseerd voor mij. Ik doe mijzelf het meeste plezier met een ietwat ongeorganiseerde tocht vol verrassingen en uitdagingen.

Sinds een paar jaar is het plannen van een tocht in Chili heel veel gemakkelijker geworden: buitensportliefhebber Jan heeft veel informatie en GPS-tracks verzameld en bijeengebracht op het WereldWijdeWeb in de vorm van de Greater Patagonian Trail.

Laat je niet verwarren door de naam!

Deze trail is geen trail!!!

Er is geen markering, er zijn geen wegwijzers en maar weinig mensen weten ervan. Het is een netwerk van wandelpaden, herdersroutes, verharde en onverharde wegen en zelfs vaarroutes.

Dankzij deze informatie ben ik nu in Zuid-Amerika en heb ik een soort-van-plan gemaakt; afhankelijk van het weer en de omstandigheden lukt het mij om de komende vijf maanden zo’n 2000 tot 3000 kilometer te lopen, wat niet lukt, lukt – ehm– niet. Vooral in de eerste helft van de tocht overbrug ik wat (verbindings)delen asfalt met de bus.

Richting het startpunt, Pucón – 800km. ten zuiden van Santiago

In afwachting van de nachtbus breng ik de dag door in Santiago. Dat bestaat grotendeels uit een beetje rondhangen in een park, koffie drinken en sfeer proeven.

De enige taak die ik moet doen, een lokale simkaart installeren, mislukt. Sinds een paar weken moet iedere telefoon/Chileense simkaart, in verband met de “veiligheid”, geregistreerd zijn. Een simkaart kan ik kopen, maar om ‘m te activeren moet ik 1001-gegevens doorgeven, waaronder de aankoopbon met IMEI van de Hollandse telefoon. Tsja, daar heb ik niet op gerekend.

Voor de nachtrit heb ik een eerste klas-ticket geboekt. In de royale éénpersoons-slaapstoel met deken, kussen en gordijnen rondom is het comfortabeler dan in het volle vliegtuig en ondanks de Zuid-Amerikaanse rijstijl inclusief veel gas geven en hard remmen, lukt het wat te slapen.

Pucón is een toeristisch paradijs dat bestaat vanwege het meer en de vulkaan waaraan het ligt In de winter kan er op de actieve volcán Villaricca geskied worden en in de zomer kun je hier in de omgeving een allerlei avontuurlijke dingen doen. In de stad hangen posters met de gevarenzone, indien Villaricca vuur gaat spuwen, gezellige straatnaamborden versierd met vulkaanlogo en een strand met zwart, vulkanisch zand.

Dankzij de vulkaan zijn er ook thermen. Ik neem de bus naar zo’n bron om wat bij te komen van twee brakke nachten, 12.000 kilometer reizen, het tijdsverschil en alle nieuwe indrukken.

Heb je iets aan deze informatie? Lees je mijn blog met plezier?
Wandelen en bloggen maakt dorstig!

Dit blog is geschreven op een slimme telefoon in Patagonië: er kunnen fouten in staan. De internetverbinding is ‘op goed geluk’.

You Might Also Like

 • Erna 17 oktober 2017 at 12:04

  Geweldig Claire , gaat het eindelijk beginnen. De start is op papier al heel fijn te lezen. Rust lekker uit en dan gaan met die …. tarp 😄❤

  • Claire 17 oktober 2017 at 12:11

   Tarp-tent; geeft net wat meer beschutting in het Patagonse weer 😉

 • Peter (van de Appel) 17 oktober 2017 at 12:31

  Spannend!!!

 • Liesbeth 17 oktober 2017 at 12:44

  Yeahhhh! Een nieuw spannend avontuur, 5 maanden leesplezier en ja je wel 5 maanden live missen, gelukkig kunnen we je op de voet volgen xx

 • Anneke 17 oktober 2017 at 13:42

  Geniet ervan Claire, ook Als het even niet lukt.

 • rita berkhout 17 oktober 2017 at 16:02

  Heerlijk Klaartje, geniet van je nieuwe avontuur. Dan wij ook !xx

 • Biking Banker 17 oktober 2017 at 16:24

  Heel veel succes, veel geluk en voorspoed. Nou ja, kleiiin beetje tegenspoed maakt jou tocht spannender en het blog voor ons levendiger.
  🙂
  Komt je Spaans uit de Pyreneeën toch goed van pas! Buen viaje..

 • Brenda 17 oktober 2017 at 17:52

  Zo mooi!!!! Wel pinguïns gaan bekijken hè! Enjoy Claire, ik vond het 1 van de mooiste plekken op aarde ( voorzover ik ze gezien heb haha!

  • Claire 22 oktober 2017 at 11:33

   Ik geloof het graag. Er is zoveel moois hier. En: vriendelijke, relaxte mensen 🙂

 • Willy van d 17 oktober 2017 at 19:47

  Veel plezier, geniet van je tocht.

 • Marie-Jose 17 oktober 2017 at 21:05

  Huh, net zat je nog daaro tussen de bordeaux en rioja in…. en nu zit je in Patagonie!! Wauw! Cool! En Patagonie is zoo mooi. Iedereen doet hetzelfde en daarbuiten zijn plekken niet perse goed toegankelijk (understatement), dus ben zeeer benieuwd naar je verhalen! Dat zal heel wat uitzoekwerk geweest zijn!! We zijn in 2013 gaan fietsen van Puerto Montt naar Vila o’Higgins en weer terug (heen via eiland Chiloe, terug via vasteland).

  • Claire 22 oktober 2017 at 11:31

   Niets mis met Chileense wijn, hè? Bedankt voor je tips. En de koffie!

 • Greet 18 oktober 2017 at 07:47

  Heel veel genieten. Wij van je verhalen en jijij van dit avontuur !

  • Claire 22 oktober 2017 at 11:31

   Afgesproken!

 • Menno Leenen 18 oktober 2017 at 09:47

  hola chica que pasa? Je pakketje is aangekomen in Duqm, Oman. ¡Muchas gracias!

 • Cor Speelman 19 oktober 2017 at 06:14

  Hoi Claire, we zijn verbaast te lezen dat je nu al weer voor 5 maanden in Patagonië zit.
  Maar ja het bloed loopt, in jouw geval, waar het niet gaan kan en zijn wij weer voor 5 maanden voorzien van je prachtige verslagen en foto’s en kunnen we visueel weer een bakkie doen.
  Veel plezier met je nieuwe avontuur.

  • Claire 22 oktober 2017 at 11:29

   Thanks! Met het plezier gaat het lukken 🙂

 • Eric 22 oktober 2017 at 00:45

  Verdikkie… ben je me hier net voor… Dit staat ooit nog op mijn lijst, tenminste als ik nog weer wat fitter wordt. Patagonia is gewoon FANTASTISCH… Geniet ervan.

  • Claire 22 oktober 2017 at 11:28

   Ah dank je wel! Enne, het is geen wedstrijd hè?!